Archeologen zijn druk op zoek naar restanten van een zestiende-eeuwse begijnhof. © Stad Mechelen

Archeologen zoeken op Keerdoksite naar sporen grootste begijnhof van de Nederlanden

Mechelen -

Op de site aan het Keerdok in Mechelen waar een nieuw parkeergebouw verrijst, zoeken archeologen naar sporen van een belangrijke historische plek. Net buiten de stadsmuren was drie eeuwen lang een begijnhof gevestigd.

Parking Keerdok met plek voor 538 wagens moet in 2022 klaar zijn. Ze wordt gebouwd op een terrein tussen de N16 en de Afleidingsdijle aan de rand van de site. Die groeit op termijn uit tot een nieuwe stadswijk met 800 woongelegenheden. Uit eerder onderzoek bleek al dat de omgeving historisch van groot belang is. Toen vonden archeologen sporen terug die ze na het bestuderen van historische kaarten konden linken aan een voormalig begijnhof.

Uiterst uniek

Dat was vanaf het einde van de dertiende tot omstreeks 1560 gevestigd in deze omgeving, op een steenworp van het huidige Groot Begijnhof. Het begijnhof stond bekend als het grootste van de Nederlanden. Het was volledig ommuurd en er woonden meer dan duizend begijntjes. “Het is een uiterst unieke plek waar historici en archeologen nog weinig over weten. Een team van archeologen zal nu voorzichtig de bodem afgraven op zoek naar de middeleeuwse lagen waar het oude landschap zich zal in aftekenen”, vertelt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling en zelf historica.

Het terrein ligt tussen de N16 en de Afleidingsdijle. ©  Stad Mechelen

De onderzoekers verwachten sporen te vinden van woningen, grachten en straten. “De kerk, het centrum van het begijnhof, lag vermoedelijk iets verderop”, zegt Geypen. Archeologen zijn er ongeveer tot eind november aan het werk. Het is de bedoeling om alles voorzichtig te documenteren om zo veel mogelijk details van dit historische stukje Mechelen op te diepen. (svh)Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio