Drones voeren controles uit boven Antwerpse haven

Antwerpen, Zwijndrecht, Beveren -

Minstens tot eind dit jaar zullen boven de Antwerpse haven opnieuw drones te zien zijn. Dat zal gebeuren voor controles of incidenten. De beelden kunnen ook snel met de hulpdiensten worden gedeeld. Later wil de haven een netwerk van zelfvliegende drones.

Het Havenbedrijf Antwerpen krijgt al zeker tot eind dit jaar een piloot ter beschikking gesteld vanuit het European Maritime Safety Agency (EMSA). Die kan een drone laten rondvliegen die de haven kan helpen bij allerhande handhavingstaken boven het 120 vierkante kilometer grote havengebied.

“Vanwege de uitgestrektheid van de haven en de aanwezigheid van gevoelige industriële infrastructuur, kunnen drones een grote bijdrage leveren aan veiligheid in de omgeving”, zegt het Havenbedrijf. “De dronepiloot kan de havenautoriteiten - de port authority officers - tijdens controles of bij incidenten een bird’s eye view(vogelperspectief, red.) bezorgen van de situatie ter plaatse. De beelden zijn ook vanop afstand toegankelijk, zodat ze indien nodig snel met hulpdiensten gedeeld kunnen worden. Om privacyredenen worden de beelden wel niet opgeslagen.”

Olielekken

Volgens de Antwerpse schepen van Haven Annick De Ridder (N-VA) zijn voor een veilige haven drones in de nabije toekomst onmisbaar. Innovatie vindt ze daarbij cruciaal. Eén toepassing is dat beelden van olie-incidenten bij de UAntwerpen algoritmes kunnen trainen om die in de toekomst automatisch te kunnen opmerken.

Uiteindelijk hoopt het Havenbedrijf zelfs een netwerk van zelfvliegende drones te creëren die een live feed kunnen voorzien van de verschillende havenactiviteiten.

In 2016 zette het Belgisch leger al eens een drone in boven de haven voor de bewaking, dit uit bezorgdheid voor eventuele terreuraanvallen.

 (cm)

MEER OVER Haven Antwerpen

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio