©  Jan Van der Perre

Negenhonderd mensen kandidaat om aan de slag te gaan als zorgbuddy

Anderhalve dag na de oproep naar zorgbuddy’s hebben meer dan 900 mensen zich kandidaat gesteld bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “De respons is overweldigend en een veelvoud van wat we hadden gehoopt”, zegt ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).

Zestig procent van de kandidaten meldt zich aan als zorgbuddy en veertig procent gaat voor administratieve buddy. Het gaat om een uiterst divers publiek: mensen uit de toeristische sector of evenementensector, zelfstandigen, economisch werklozen, maar ook mensen uit het onderwijs die willen bijspringen tijdens de herfstvakantie, studenten en vrijwilligers.

“Het enorme aantal reacties doet ongelofelijk veel deugd, ik ben ontroerd dat zo veel mensen ons te hulp schieten”, zegt Duchateau. “We hebben de telefooncentrale moeten versterken. Er meldden zich zelfs mensen aan in het ziekenhuis. Omdat we snel moeten schakelen, gaan we van start met mensen die drie maanden voltijds of vier vijfde kunnen werken. Zo hebben we mensen die voor een langere tijd blijven, en moeten we niet elke dag nieuwe mensen opleiden. Mogelijk breiden we het systeem nog uit. Daarom houden we alle kandidaturen bij.”

Zorgbuddy’s voeren taken uit die geen specifieke kennis over zorg vereisen. Het gaat bijvoorbeeld om de maaltijdbedeling, begeleiding van patiënten, aanvulling van producten en verschoning van bedden. Administratieve buddy’s nemen administratieve taken over. Het gaat bijvoorbeeld om de voorbereiding van opnamedossiers, in orde brengen van attesten en beantwoorden van telefoons. ZNA had honderd vacatures.  SVW

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS