UITSLAG ETAPPE 9 VUELTA. Ackermannn pakt zege door declassering Sam Bennett na dubbele duw, twee jonge Belgen in top vijf

Pascal Ackermann won de negende rit in de Vuelta, van Castrillo del Val naar Aguilar de Campoo. De Duitser van Bora-Hansgrohe kwam in een massasprint als tweede over de streep maar Sam Bennett werd gedeclasseerd omdat hij in de voorbereiding op de spurt tot twee keer toe een schouderduw uitvoerde op Emils Liepins. Gerben Thijssen schoof op naar plaats twee, Jasper Philipsen naar vier. Richard Carapaz blijft leider.

Leiderstrui: Richard Carapaz

Puntentrui: Primoz Roglic

Bergtrui: Guillaume Martin

Witte trui: Enric Mas

Hoe kwam de zege tot stand?

De Colombiaan Juan Felipe Osorio (Burgos - BH) en de Spanjaard Aritz Bagues (Caja Rural) trokken al snel ten aanval, maar de spurtersploegen, met Deceuninck-Quick-Step op kop, hielden de kloof altijd binnen schot. Op 22 km van de finish was hun avontuur voorbij. Dus werd er zoals verwacht gespurt. Bora-Hansgrohe nam het roer in handen in de slotkilomters maar, Sam Bennett, perfect gepiloteerd door Michael Morkov, remonteerde Pascal Ackermann.

Toch werd het geen tweede ritzege voor de Ier in deze Vuelta. In de voorbereiding van de finish duwde Bennett tot twee keer toe met zijn schouder tegen Emils Liepins om het wiel van Morkov niet kwijt te geraken. De jury declasseerde daarom de renner van Deceuninck-Quick-Step. Voor Patrick Lefevere had het nochtans de honderdste zege geweest in een grote ronde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de favorieten?

Die kenden een rustige dag al kreeg Primoz Roglic op 13 km van de finish wel een lekke band. Hij wisselde van fiets en Paul Martens bracht hem razendsnel weer in het peloton. Ook morgen is het aan de spurters, zodat Carapaz en co. pas dit weekend weer echt aan de slag moeten. En dan wacht twee keer een aankomst bergop. Zondag zelfs op de mythische Angliru.

Hoe deden de Belgen het?

Gerben Thijssen sprintte zich knap naar de tweede plaats. En dat in zijn eerste grote ronde. Eerder in deze Vuelta werd de Limburger van Lotto Soudal al eens vijfde. Ploegmaats Tim Wellens en Brent Van Moer reden ook in dienst van Thijssen hard op kop in de finale.

Jasper Philipsen, vrijdag tweede na Bennett, werd nu vierde.

Nog iets dat u moet weten?

Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers) sprong weg uit het peloton om de bonificaties weg te nemen achter de twee vluchters. Alsof Primoz Roglic zou proberen om Richard Carapaz wat seconden af te snoepen. Of zou, de Giro indachtig, iedere seconde wel eens van tel kunnen zijn in deze Vuelta?

 ©  AFP

Uitslag:

1. Pascal Ackermann (Dui/BOH) de 157,7km in 3u39:55 (gem. 43,025387km/u)

2. Gerben Thijssen (Bel/LTS) z.t.

3. Max Kanter (Dui/SUN)

4. Jasper Philipsen (Bel/UAD)

5. Jakub Mareczko (Ita/CCC)

6. Alexis Renard (Fra/ISN)

7. Jon Aberasturi (Spa/CJR)

8. Lorrenzo Manzin (Fra/TDE)

9. Robert Stannard (Aus/MTS)

10. Reinardt Janse van Rensburg (ZAf/NTT)

Stand:

1. Richard Carapaz (Ecu/IGD) de 1892,7km in 36u11:01 (gem. 52,308216km/u)

2. Primoz Roglic (Sln/TJV) op 0:13

3. Daniel Martin (Ier/ISN) 0:28

4. Hugh Carthy (GBr/EF1) 0:44

5. Enric Mas (Spa/MOV) 01:54

6. Felix Grosschartner (Oos/BOH) 03:28

7. Esteban Chaves (Col/MTS) 03:28

8. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 03:35

9. Marc Soler (Spa/MOV) 03:40

10. Wout Poels (Ned/TBM) 03:47

 (gvdl)

Meer sportnieuws