©  BELGA

Wout van Aert en Mathieu van der Poel rijden drie keer tegen elkaar in X2O Badkamers Trofee

Er zal op 29 december geen Azencross worden gereden in Loenhout. Maar de veldritklassieker krijgt een mooi alternatief op en rond de skiheuvel van Herentals, de thuisbasis van Wout van Aert. Die neemt op 23 december op amper twee kilometer van zijn woonst een duel voorgeschoteld met Mathieu van der Poel. Dat raakte donderdag bekend op de voorstelling van de X2O Badkamers Trofee.

De Azencross in Loenhout (29 december) valt dit seizoen eenmalig weg. Gezien de specifieke aard van het parcours, dat grotendeels in een dichtbevolkte dorpskern ligt en uitermate moeilijk af te sluiten is, is het niet realistisch er nu een cross te organiseren. “We hebben samen met de gemeente nog geprobeerd een alternatieve locatie te vinden binnen Wuustwezel, maar dat bleek niet mogelijk”, zegt Christophe Impens van organisator Golazo sports.

De afzegging van Loenhout kwam er pas afgelopen maandag, maar een dag later had Erwin Vervecken, de coördinator cyclocross van Golazo, al een alternatief gevonden in zijn eigen achtertuin. “Ik wou al jaren een cross organiseren op het Sport Vlaanderen-domein in mijn woonplaats Herentals. En nu komt het er eindelijk van”, zegt Vervecken. “Het is een omheinde site en perfect afsluitbaar, we kunnen er dus volledig coronaproof een mooie cross kan organiseren. De helft van het parcours is vlak, de andere helft ligt op een heuvel die vroeger was bedekt met borstels om op te leren skiën. Die oude skiberg is 21 meter hoog en perfect om een spectaculaire cross op te organiseren. Bovendien ligt het parcours op amper twee kilometer van het huis van Wout van Aert. Hij krijgt dus een echte thuiscross.”

De oude skiberg die momenteel onderdeel uitmaakt van het mountainbikeparcours moet een van de blikvangers worden van de cross in Herentals. ©  ho

Deze nieuwe veldrit in de X²O Badkamers Trofee krijgt meteen ook een nieuwe datum. In Herentals zal op woensdag 23 december gecrosst worden, daar waar Loenhout op dinsdag 29 december zou plaatsgevonden hebben. Verder keert de Scheldecross in Antwerpen terug na een jaartje afwezigheid omwille van het BK. Alle andere crossen zijn dezelfde gebleven en zijn opnieuw een mix van monumenten in de cross en klassiekers-in-wording. In totaal dus acht wedstrijden, van de Koppenbergcross op 31 oktober tot en met de Brussels Universities Cross op 14 februari.

Al minstens drie duels Van Aert - Van der Poel

Wout Van Aert is zijn winterplanning nog aan het afronden, maar zal in elk geval in vier manches van de X2O Badkamers Trofee starten. Kortrijk (28/11) wordt zijn eerste cross deze winter, daarna zal hij er bij zijn in Herentals (23/12), Baal (01/01) en Hamme (23/01). Ook Mathieu van der Poel zal vier van de acht manches rijden. De Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen opent in Antwerpen. Nadien rijdt hij net als Van Aert ook Herentals, Baal en Hamme. Daar krijgen we dus al op zijn minst drie duels tussen de twee grote rivalen. Van der Poel start ook al zeker in de wereldbeker van Namen (20/12) en de Ethias Cross van Bredene (30/12). Het is nog niet zeker of Van Aert ook daar aanwezig zal zijn.

Wout van Aert krijgt eerste van drie duels met Van der Poel in zijn eigen achtertuin, geen Azencross in Loenhout dit jaar

Prijzenpot blijft dezelfde, veldrijders leveren in op startgelden

De organisatie van de X2O Badkamers trofee is er dankzij de sponsors in geslaagd om als enige klassement het prijzengeld van vorig jaar aan te houden. “De eindwinnaars bij de mannen en de vrouwen krijgen zelfs nog wat meer: hen wacht 30.000 euro op Valentijnsdag. In totaal bedraagt de prijzenpot van het eindklassement 145.600 euro”, aldus Christophe Impens. “Als nu blijkt dat er toch wedstrijden zouden wegvallen door corona, dan zal dat prijzengeld wel procentueel verminderen”, vult Erwin Vervecken aan. “Stel dat er zes van de acht crossen zouden kunnen doorgaan, dan krijgen de renners ook zes achtste van de prijzenpot.”

“Vroeger was er een volrode Barolo, dit jaar een transparante Rosé”

Alle wedstrijden van de X2O Badkamers Trofee worden tot nader order met gesloten deuren georganiseerd, dus zonder publiek. Dat maakt dat de organisatoren hun inkomsten flink zien slinken. En dat voelen ook de renners, die minder startgeld krijgen. “Ons globale budget is lager dan de vorige jaren en dus heeft iedereen moeten inleveren. De renners hebben hierover wel gemord - en dat zou ik in het verleden ook hebben gedaan - maar ze begrijpen het wel”, zegt Erwin Vervecken. “Iedereen moet water bij de wijn doen. Laat ons zeggen dat iedereen in het veldrijden - organisatoren, renners, teams - de voorbije jaren een volrode Barolo hebben kunnen drinken en dat we het dit jaar allemaal zullen moeten doen met een transparante rosé. Maar dat kan ook lekker zijn in het zonnetje”, haalde Christophe Impens zijn mooiste metafoor boven. Al liet hij tussen de lijnen verstaan dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel nog mooie startgelden zullen ontvangen. “Ook zij leveren in, maar hun status is niet meer dezelfde als een paar jaar geleden. Ondertussen behoren Wout en Mathieu samen met Alaphilippe tot de drie beste eendagsrenners ter wereld. En ze rijden niet alle manches dus komen niet in aanmerking voor de hoogste bedragen in het eindklassement, dus natuurlijk wordt dat gecompenseerd.”

Sven Nys, ploegmanager van Telenet Baloise Lions, is al lang blij dat er elke week cyclocrosswedstrijden in ons land kunnen doorgaan. “Gelukkig krijgen we de kans nog om een regelmatigheidscriterium af te werken. Dat is niet evident in deze moeilijke tijden. En daar zijn we heel dankbaar voor. Want mijn renners beseffen dat ze veel verder van huis zouden staan als er geen crossen meer zouden zijn.”

Hoofdsponsor op de valreep gevonden

Het regelmatigheidscriterium kan in zijn 34e seizoen rekenen op een nieuwe naamsponsor: X²O Badkamers. Die kwam er pas op de valreep. “In deze economisch moeilijke tijden was het niet evident om een nieuwe hoofdsponsor te vinden”, bekent Christophe Impens. “Op 14 oktober hebben we de mensen van X²O Badkamers voor het eerst ontmoet, als het ware op een blind date. We hebben gezegd dat ze een dag later al moesten beslissen. Toen we een akkoord vonden op 15 oktober slaakten we een dikke oef. Het was een point of return voor ons. Maar ik denk dat ze bij X²O Badkamers een goede keuze hebben gemaakt want veldrijden zal samen met voetbal zowat de enige sport zijn die de komende maanden in ons land op tv te zien zal zijn.”

“Net op dit vreemde en moeilijke moment willen wij ons als financieel gezond bedrijf mee inzetten om de sporthonger te helpen stillen”, verklaart Anja Vandendriessche, Marketing Director bij X²O Badkamers, de keuze voor het veldrijden. “De spanning en ontlading bij sport werkt altijd verbindend, ook al zitten we thuis voor de buis. Net zoals we onze klanten méér badkamer willen geven, willen we de fans nu ook méér beleving en warmte geven. De link tussen cross, vuil worden en een goeie douche of een warm bad, maakt deze samenwerking nog kleurrijker.”

 ©  BELGA

“Het mag duidelijk zijn dat we deze crossen dit jaar niet organiseren om onze boterham mee te verdienen”, legt Christophe Impens nog uit. “Golazo heeft 330 mensen in 7 landen in dienst en daarvan staan er momenteel 250 op technische werkloosheid. Dankzij de cross kunnen wij toch nog een deel van onze werknemers aan het werk houden. Dat geldt ook voor de veldrijders en hun omkadering. Bovendien speelt de cross een maatschappelijke rol. Wij bieden elke keer 600.000 à 800.000 tv-kijkers iets om naar uit te kijken in deze moeilijke tijden. We hebben nauw contact met de entourage van minister van sport Ben Weyts en zij hebben ons uitgelegd dat we elke cyclocross moeten beschouwen als een bedrijf dat werk biedt aan tweehonderd zo’n personen. Daarom krijgen we een uitzonderingsstatuut.”

Beloften rijden voorlopig bij de profs, geen jeugdwedstrijden

De seizoensopener van de X2O Badkamers Trofee is de Koppenbergcross in Oudenaarde van komende zaterdag. Gezien de genomen overheidsmaatregelen in de strijd tegen COVID-19 gaan de jeugdcrossen niet door, niet-professionele sportwedstrijden zijn immers niet toegelaten. Enkel de elite mannen- en vrouwenwedstrijden gaan door, bij hen mogen ook de sterkste beloften meedoen.

In de Koppenbergcross verschijnen er zaterdag bij de elite mannen 75 renners aan de start, onder hen ook een selectie beloften. “Voor deze veldrit hadden 116 beloften en een zestigtal eliterenners zich aangemeld. Alle B-crossen zijn intussen geannuleerd. Bij de mannen elite hadden we toch een kleine 200 aanvragen tot deelname. We hebben helaas meer dan de helft van die renners moeten teleurstellen”, stelde Erwin Vervecken (lees meer over de regels). De beloften krijgen wel een eigen beloftenklassement en prijzenpot, de Trimetal Rookies Trophy.

Sean de Bie verkende vandaag al meteen het cyclocrossparcours van Herentals 

(md)

Vastgoed

Jobs in de regio