De gemeenteraad wordt al na veertien minuten geschorst. © rr

Gemeenteraad na veertien minuten geschorst omdat livestream niet wettelijk is

Bonheiden -

De Bonheidense gemeenteraad werd woensdag op vraag van de N-VA-fractie na veertien minuten geschorst. Fractieleider Guido Vaganée argumenteerde dat de livestream niet wettelijk is, voorzitter Julie De Clerck volgde het advies.

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bepaalde in september de voorwaarden waar een livestream aan moet voldoen, want ook in coronatijd wil de minister openbaarheid van bestuur. “Deze openbaarheid kon woensdag niet worden gegarandeerd”, zei Guido Vaganée (N-VA). “Enerzijds omdat dinsdag pas de beslissing werd genomen om de vergadering openbaar te maken terwijl dat acht dagen op voorhand moet gebeuren. Anderzijds staat op de gemeentelijke website vermeld dat de vergadering niet-openbaar is. Dat klopt niet. Er werd vanuit de gemeente ook geen enkele vorm van communicatie uitgestuurd naar de bevolking. Dit betekent dat de inwoners niet op de hoogte waren. Beslissingen zouden dus onwettig zijn.”

Burgemeester Van Looy (BR30) betreurt het voorval, maar geeft toe dat N-VA juridisch correct handelde. “We hebben de livestream te laat aangekondigd. Pas tien dagen geleden werden we van het schrijven van de minister op de hoogte gesteld. We zijn dus verplicht om de schorsing te accepteren. De vergadering en de bijeenkomst van de OCMW-raad worden verplaatst naar 10 november.”

Schepen Vanmarcke (Open Vld) suggereerde nog om eventuele zitpenningen te doneren aan het coronafonds. Op de gemeenteraad werd uiteindelijk geen agendapunt behandeld.  Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio