Frans president Macron kondigt lockdown aan maar “economie mag niet stilvallen”

Frankrijk gaat opnieuw een lockdown invoeren. Dat heeft president Emmanuel Macron woensdagavond aangekondigd op een persconferentie. Net zoals ons land, heeft ook Frankrijk te maken met een bijzonder ernstige tweede golf van het coronavirus.

Vanaf vrijdag 30 oktober gaan in Frankrijk een reeks nieuwe maatregelen in die veel weg hebben van een nieuwe lockdown. Crèches, kinderdagverblijven en scholen blijven open maar moeten strenge hygiënemaatregelen naleven. De Franse burgers mogen gaan werken maar telewerken wordt opnieuw de regel. Opmerkelijk: in de Franse rusthuizen zijn er nog steeds bezoekers toegelaten. Bijeenkomsten met personen die geen deel uitmaken van het gezin, worden verboden. Alle restaurants en cafés gaan dicht.

En ook de bewegingsvrijheid van de Fransen wordt sterk aan banden gelegd. Wie zijn woning wil verlaten, zal daarvoor opnieuw een attest moeten voorleggen. Dat was al het geval bij de eerste lockdown in maart. Burgers mogen zich enkel nog verplaatsen als het gaan om medische of professionele redenen, het verlenen van hulp aan personen in nood, om boodschappen te doen of om een frisse neus te halen.

“De maatregelen die we afkondigen, ontnemen ons heel wat plezier”, zegt de Franse president. “Maar het is mijn taak om alle Fransen te beschermen. Het virus treft vooral de ouderen. Meer dan de helft van de overledenen zijn ouder dan 58 jaar. Hen gaan we beschermen.” Ook de jongsten moeten beschermd worden. “Als het virus oudere mensen treft, treft het ook de allerjongsten. We zullen hen beschermen.” Ook Fransen met onderliggende aandoeningen of ziekten worden beschermd. “En vergeet niet de mensen die voor ons zorgen. Dokters, artsen, verpleegkundigen, zorgpersoneel,...als je de maatregelen niet voor jezelf wil naleven, doe het dan voor hen.”

Economie

De president heeft ook oog voor de economie en voor de bevoorrading van ziekenhuizen. “We moeten ook onze economie beschermen, dat spreekt voor zich. Die mag niet stilvallen door het wereldwijde virus.” En Macron stelt de Fransen ook gerust: de ziekenhuizen hebben nog voldoende voorraden. “Mondmaskers, handschoenen, beschermende kledij, bedden, beademingsmachines,...ook het aantal bedden op intensieve zorgen zal in het hele land fors uitgebreid worden.”

Vanaf vrijdag gaan in het land nieuwe maatregelen in en gaat het land opnieuw in lockdown. Crèches en scholen blijven wel open mits verscherpte hygiënemaatregelen, de burgers mogen gaan werken, al wordt telewerken waar mogelijk wel opnieuw de regel, en in de rusthuizen worden nog steeds bezoekers toegelaten. Bijeenkomsten met individuen die geen deel uitmaken van het gezin, zijn niet langer toegelaten. Alle restaurants en cafés gaan dicht.

In Frankrijk testten de afgelopen 24 uur 36.437 mensen positief op het coronavirus. In totaal werden al meer dan 1,2 miljoenen Fransen besmet met Covid-19. 35.541 mensen overleefden een besmetting met het virus niet.

(lla)

MEER OVER Coronavirus