©  BELGA

Vanavond witte rook over EuroMillions League: nieuwe competitie wellicht begin januari van start

Volgende week vrijdag 6 november zou eindelijk de EuroMillions League, de eerste klasse bij de mannen, worden aangevat. Vanavond zitten de tien clubs van de Pro League echter bij elkaar en wordt waarschijnlijk beslist om de competitie uit te stellen naar begin januari 2021.

Patrick Ceulemans

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen in verband met de coronapandemie willen de meeste club de competitie niet beginnen. Het niet toelaten van publiek en het sluiten van de horeca is de grootste struikelblok. “Wij hebben de inkomsten nodig van tickets, VIP-diners en horeca,” klonk het unaniem bij onder meer Luik, Limburg United, Okapi Aalst en Charleroi. Luik gaf zelfs mee dat het in december, als het dan nog zonder publiek en horeca wedstrijden moet afwerken, zelfs het faillissement zal aanvragen. Het aanpassen van de format van de Beker van België, zonder tweedeklassers, waardoor in het weekend van 20 november wedstrijden van de eerste en tweede speeldag zouden kunnen worden betwist, brengt dus geen oplossing.

“We geloven nooit dat we op dat moment publiek kunnen ontvangen,” klinkt het bij de clubs. Vanavond wordt dus op een virtuele meeting een beslissing verwacht. Omdat de meerderheid van de clubs volgende week niet wil aanvatten lijkt een nieuw uitstel aan de orde. Begin januari met een nieuw competitieformat (zonder poules?) ligt op tafel en zou waarschijnlijk worden goedgekeurd. De clubs zouden dan opnieuw minstens een maand van economische werkloosheid kunnen genieten. Niet alle tien, vermits kampioen Oostende en bekerwinnaar Antwerp Giants in respectievelijk de Champions League en EuroCup wedstrijden moeten afhaspelen.

10 maanden zonder basketbal

En wat met de Belgian Lions die niet in het buitenland of bij Oostende en Antwerp Giants spelen? Mogen zij als ze van een werkloosheidsuitkering genieten in november deelnemen aan de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Litouwen en Tsjechië? Vanavond wordt in eerste instantie witte rook verwacht richting de start van de EuroMillions League. Voor een goed begrip: een officiële Belgische wedstrijd met inzet werd voor het laatst gespeeld op 8 maart (bekerfinale). Als er pas in januari zou worden gestart heeft de coronapandemie het professioneel Belgische basketbal ongeveer tien maanden in zijn greep gehad.

Jammer ook voor onze jonge talenten die door de coronacrisis ter plaatse blijven trappelen en dit terwijl in andere Europese landen (op Nederland en Tsjechië na) de competities bijna overal bezig zijn. Net nu dat de Belgian Cats met kwalificatie voor de Olympische Spelen voor een Belgische basketbal hype zorgen en ook de Belgian Lions na een stunt tegen basketbalgrootmacht Litouwen de deur voor een vijfde opeenvolgend EK openden.

Meer sportnieuws