Themabeeld. 

Themabeeld. ©  Photo News

Loodsen starten proefvaarten voor schepen met 16 meter diepgang tot in Antwerpse haven

Antwerpen -

Op de Westerschelde starten binnenkort proefvaarten met schepen met een maximum diepgang tot 16 meter. Door de verhoging van de toegestane diepgang met 44 centimeter, kunnen schepen met een aanzienlijk grotere lading de haven van Antwerpen bereiken.

Bron: BELGA

Op dit moment kunnen schepen met een maximum diepgang van 15,56 meter naar Antwerpen opvaren. Aangezien containerschepen steeds meer lading vervoeren en dus dieper in het water liggen, is het nodig om die maximum diepgang op te drijven. Zo kan de Antwerpse haven de rol van eerste aanloophaven of ‘first port of call’ blijven vervullen.

“Door de verhoging van zo’n 5 decimeter wordt de laadcapaciteit van het schip aanzienlijk verhoogd”, klinkt het bij het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. “Dit is een economische én ecologische stap vooruit. Bovendien kan de haven van Antwerpen zo op wereldniveau meedingen om als eerste aanloophaven te dienen voor schepen met dergelijk ruime lading.”

De loodsen startten in 2019 al een werkgroep om de verhoging te onderzoeken. “Nu alle voorbereidingen en gesprekken met alle betrokken partijen zijn afgerond kunnen de proefvaarten met schepen met 16 meter diepgang effectief van start gaan.”

De verruiming geldt enkel voor containerschepen die naar de terminals in het Deurganckdok varen. De opvaart voor de diepliggende schepen is bovendien enkel mogelijk tijdens een ‘tijvenster’ wanneer er zich vloed voordoet op de Schelde. Op 24 uur gebeurt dat twee keer. blg

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio