Een groot schip aan de kade in het Deurganckdok. © dvk

Gemeentebestuur gaat op zoek naar bron van mysterieus gezoem en gebrom uit de haven

Beveren -

Al enige tijd krijgt de gemeente Beveren-Waas meldingen van geluidsoverlast. De dienst Milieubescherming zoekt de bron in de richting van de Waaslandhaven, al kunnen er ook verschillende boosdoeners zijn.

Dieter Verschooren

Er is al veel geschreven over geluidsoverlast afkomstig van de Waaslandhaven. Bewoners van polderdorpen klagen vaker over brommende of zoemende geluiden die meestal ’s nachts hoorbaar worden, als alles stil is. Inwoner van Kieldrecht Pascal Trouvé lanceerde begin dit jaar nog een petitie om de geluidsoverlast aan te pakken. De gemeente en havenbedrijf AET beloofde hem toen dat er decibelmeters geplaatst zouden worden om de situatie te analyseren. De dienst Milieubescherming van de gemeente heeft nu de eerste metingen uitgevoerd en kijkt niet naar een geluidsbron, maar meerderen. “In een eerste analyse wordt er vooral gekeken in de richting van oudere schepen, die rekenen op generatoren voor hun stroomvoorziening”, klinkt het bij de gemeente. “Het zijn deze generatoren die tijdens hun werking zogenaamde laagfrequente geluiden produceren, die tot ver in de omgeving hoorbaar zijn. Het Havenbedrijf zal de beschikbare data verder analyseren. Hiervoor wordt een erkend geluidsdeskundige aangesteld.”

LEES OOK. Decibelmeters gaan geluidsoverlast in havendorpen registreren na petitie

Een oplossing zou kunnen zijn om de oude schepen, die het meeste geluid produceren, te weren uit de haven. Maar om economische redenen zal dat moeilijk worden. Wel kunnen er vaste aanlegplaatsen worden toegewezen die zo ver mogelijk van de bewoning gelegen zijn. Ook walstroom is een valabele manier om het geluid van motoren te verminderen of zelfs stoppen. Schepen kunnen dan inprikken op een vast elektriciteitsnet op de kade waardoor de zware motoren niet constant moeten draaien.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio