Edegems schepen voor Afvalbeleid Albert Follens. © RR

Edegem kiest voor externe partner: “Te veel vuilnisbakjes vormen magneet voor sluikstort”

Edegem -

Het Lokaal Bestuur Edegem gaat het beleid rond zijn openbare vuilnisbakken helemaal omgooien. Het aantal wordt stevig teruggedrongen en een externe firma moet voor het ledigen ervan zorgen.

Filip Spoelders

Van de 250 bestaande vuilnisbakken zullen er binnenkort nog honderd overblijven. “Deze resterende exemplaren worden allemaal vervangen door nieuwe semi-ondergrondse exemplaren. Dit type zorgt ervoor dat er meer vuilnis kan worden opgevangen, zodat een lediging om de twee weken voldoende is. Een semi-ondergrondse vuilnisbak heeft in de zomer ook het voordeel dat het vuil koeler blijft en dus geen geurhinder veroorzaakt. We plaatsen minder vuilnisbakken omdat de nu vaak overlopende bakjes een magneet vormen voor sluikstort”, legt schepen voor afvalbeleid Albert Follens (N-VA) uit. “Ook de opening van de nieuwe vuilnisbakken zal trouwens kleiner zijn.”

Het overleg waar de semi-ondergrondse vuilnisbakken komen, is nog aan de gang. “We kiezen voor strategische plaatsen zoals aan hondenweides, speelpleinen en de in- en uitgangen van parken.” Afhankelijk van de locatie zal er worden gekozen voor bakken van twee- of driehonderd liter. Vast staat dat Edegem een externe partner zoekt om deze bakken te plaatsen en te ledigen.

Volgens Groen kan het niet dat dit laatste door een private partner moet gebeuren. “Dit is voor ons niet één maar drie stappen te ver. Het ledigen van vuilbakjes, de aanpak van zwerfvuil en sluikstort vormen een belangrijk probleem. We moeten als gemeente heel kort op de bal kunnen spelen. Die flexibiliteit weer uit handen geven, vinden wij geen goed idee. Waarom kunnen onze eigen medewerkers dit niet?", meent Goedele Van der Spiegel (Groen).

Groen stelt ook dat de eisen van N-VA hoog liggen. Zo zou de partner tijdens het eerste jaar na dertig meldingen van volle vuilnisbakjes 100 euro boete moeten betalen. In het tweede jaar zou deze sanctie al vanaf de elfde melding gelden. Schepen Follens ontkent dit: “De zoektocht naar een partner is nog lopende. Er zijn verschillende kandidaten want Edegem is niet de eerste gemeente die dit systeem gaat toepassen. Maar van boetes weet ik niets af.”

In de loop van het eerste kwartaal van 2021 zouden de nieuwe vuilnisbakjes in het straatbeeld moeten verschijnen.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio