Luc Redig. © sylvain liekens

Huisvuilophaling wordt ingrijpend gewijzigd

Ranst -

Een grijze huisvuilcontainer, een gele papier- en kartonbak en andere ophalingsdagen: het zijn maar enkele van de veranderingen aan het huisvuilophalingssysteem die de gemeente vanaf 1 mei zal invoeren.

Schepen van Milieu Luc Redig (Groen) overloopt de nieuwigheden die gebaseerd zijn op het principe van ‘De vervuiler betaalt’. “De gemeentelijke vuilniszakken gaan we niet meer gebruiken. Wie er in mei nog heeft, kan ze nog tot eind juni binnenbrengen bij de gemeente. Op dit moment zorgt elke Ranstenaar voor 108 kg restafval per jaar. Die hoeveelheid willen we verkleinen door het invoeren van een nieuw systeem. De mensen kunnen het formaat van hun huisvuilcontainer kiezen. Er zijn containers van 40, 120 of 240 liter. De prijs van de ophaling zal voor een gewoon gezin ongeveer tien euro per jaar hoger liggen dan nu het geval is. Maar dat bedrag blijft nog altijd onder de reële kostprijs. Voor een gezin van drie personen moet je ongeveer op 75 euro per jaar rekenen. Door het afschaffen van de plastic zakken besparen we ruim 300.000 exemplaren per jaar.”  

De huisvuilcontainer moet gebruikt worden, de papiercontainer is niet verplicht. Vanaf 1 maart wordt de blauwe PMD -zak ook aangepast en kan er veel meer afval in worden gestopt dan tot nu toe mogelijk was.

Bij de start van het nieuwe jaar verandert ook het afhaalschema. Op maandag wordt het PMD ingezameld, op dinsdag GFT en op woensdag het gewone huisvuil. Het recyclagepark in Oelegem zal ook op maandag geopend zijn. In totaal zal je er per week vier uur meer dan momenteel terechtkunnen. De nieuwe manier van werken zal uitvoerig worden toegelicht in diverse informatiecampagnes.

sylvain liekens

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio