De fietszone in Mechelen bestaat een jaar. Een halfjaar geleden begon de politie te beboeten. ©  Joren De Weerdt

Na halfjaar controles in Mechelse fietszone: “2.751 pv’s opgesteld voor inhaalverbod”

Mechelen -

Al een jaar mogen auto’s geen fietsers meer inhalen in de Mechelse binnenstad die een fietszone is. Sinds een halfjaar beboet de politie overtreders. “In totaal werden 2.751 pv’s opgesteld voor het inhaalverbod”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. Dat inhalen gebeurt vooral in de Frederik de Merodestraat.

Sven Van Haezendonck

De fietszone in het centrum van Mechelen bestaat precies een jaar. In de eerste helft van het jaar trad de lokale politie Mechelen-Willebroek vooral sensibiliserend op. Pas vanaf 22 juni is de politie gestart met verbaliseren op verschillende inbreuken. “Wat ons vooral interesseert, is of en in welke mate de fietszone wordt gerespecteerd door de automobilisten. Een belangrijke graadmeter is dat auto’s geen fietsers mogen inhalen”, vertelt burgemeester Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Voor dat inhaalverbod is er in zes maanden tijd tegen 2.751 bestuurders een proces-verbaal uitgeschreven. Dat zijn er 688 per maand. “Controles en sensibilisering blijven aangewezen, al zien we wel dat het aantal overtredingen stelselmatig afnam de voorbije weken. Te verwachten valt dus dat het aantal overtredingen verder zal afnemen en dat is natuurlijk de bedoeling”, stelt Alexander Vandersmissen.

Frederik de Merodestraat

Opvallend is dat de helft van de overtredingen tegen deze inbreuk wordt vastgesteld in de Frederik de Merodestraat. Dat heeft volgens de stad te maken met het brede wegprofiel van de straat in het gedeelte vanaf de vesten (R12). Nummer twee is de Sint-Katelijnestraat (21,8%) en nummer drie de Keizerstraat met 225 pv’s goed voor 8,2% van de overtredingen. Om te weten wat de Mechelaars van de fietszone vinden, houdt de stad tot 9 november online een korte enquête. “Met de resultaten kunnen wij aan de slag om ons fietsbeleid nog beter te sturen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

MEER OVER Mobiliteit Mechelen