Mechels gemeenteraadslid Dirk Tuypens. ©  Patrick Hattori

PVDA-raadslid na ontslag stadsarbeiders: “Gevaarlijk precedent”

Mechelen -

Gemeenteraadslid Dirk Tuypens (PVDA) stelt zich vragen bij het ontslag van drie Mechelse stadsarbeiders na een feestje. Hij maakt de vergelijking met de twee kopstukken van CD&V die werden betrapt tijdens een lunch in een hotel. “De ene overtreder is de andere niet”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Twee arbeiders van de uitvoeringsdiensten werden de laan uitgestuurd omdat ze volgens de stad organisator waren van het feest. Een derde omdat hij er ondanks een opgelegde quarantaine aanwezig was en later positief testte op corona. Dat gebeurde buiten hun uren.

“De zwaarte van de sanctie voor het overtreden van een coronamaatregel is afhankelijk van waar de overtreder zich bevindt op de sociale ladder. Dat heeft het bestuur van de stad Mechelen overduidelijk geïllustreerd. Er wordt eens te meer gewerkt met twee maten en twee gewichten, wat het begrip en het respect voor de noodzakelijke maatregelen alleen maar ondermijnt. Buitensporige straffen dragen daar niets toe bij”, zegt Dirk Tuypens.

Lunch in hotel

Hij verwijst naar CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn partijgenoot Pieter De Crem die werden betrapt tijdens een lunch in een Brussels hotel. “Coens en De Crem hebben gezegd dat ze het nooit meer zullen doen en daarmee is de kous af. Geen sanctie, geen tuchtprocedure, niets van dat alles. Dat staat toch in schril contrast met hoe de drie werknemers hier in Mechelen nu worden gesanctioneerd. Dat scherpe verschil in hoe mensen behandeld worden, is echt onaanvaardbaar”, stelt Tuypens.

Het gemeenteraadslid vindt dat de straf van de betrokken arbeiders buiten proportie is. “Ze moeten vanzelfsprekend kordaat worden terechtgewezen, maar sancties moeten wel proportioneel zijn. Ontslag op staande voet is dat zeker niet. Het stadsbestuur schept hier ook een gevaarlijk precedent. Als we dit doortrekken, kunnen werkgevers straks om het even welke werknemer die een coronamaatregel schendt zomaar op straat zetten”, legt Dirk Tuypens uit.

Lees ook: Mechelen ontslaat drie stadsarbeiders na feestje in café De ZwaanMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio