©  Joris Herregods

Burgerplatform voor ZuidOostRand mee op zoek naar alternatief vervoer: “Auto nog te dominant in onze regio”

Antwerpen -

Het burgerplatform ZuidOostRand RouteOverleg, kortweg Zorro, lanceert een online tool die mensen in hun eigen regio moet helpen om vaker een alternatief te kiezen voor de auto. De Zorro-tool wordt nu getest en gaat in januari voor iedereen online.

Patrick Van de Perre

Het burgerplatform Zorro bestaat sinds maart en is een initiatief van de Antwerpse burgerbeweging Ringland met de steun van Vervoerregio Antwerpen en de Vlaamse overheid. “De tool helpt burgers bij de modal shift. Mensen kunnen voor zichzelf uitzoeken op welke manier ze zich duurzaam kunnen verplaatsen en meteen ook zien waar er problemen zijn om een alternatief voor de auto te kiezen”, zegt Zorro-coördinator Dirk De Weerdt.

De uiteindelijke bedoeling is om samen met de inwoners van Mortsel, Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Lint, Borsbeek en Wommelgem werk te maken van duurzame mobiliteit. “In dit deel van de stadsrand zijn de meeste afstanden geschikt voor de fiets. Toch beheerst de auto er de openbare ruimte en ook het openbaar vervoer kan er beter. En dat moet veranderen indien we de gewenste modal shift tegen 2030 willen halen”, vervolgt Dirk De Weerdt.

Zorro wil er mee op toezien en ideeën aanreiken om de alternatieve mobiliteit in de regio te verbeteren. Onder meer de plannen in het Routeplan 2030, dat onder andere in een verbeterd netwerk van openbaar vervoer voorziet, wordt onder de loep genomen. “We bekijken met Zorro ook de verbindingen met de aangrenzende Antwerpse districten, de Rupelstreek en de gemeenten Wijnegem, Ranst en Lier”, aldus nog Dirk De Weerdt.

 

 ©  RR

MEER OVER Mobiliteit stad & rand