Deze huizen in de Bautersemstraat wil de stad opkopen. 

Deze huizen in de Bautersemstraat wil de stad opkopen. ©  Dirk Vertommen

Stad wil tien woningen kopen en slopen voor Ragheno: “Noodzakelijk voor ontsluiting en park”

Mechelen -

Voor de ontwikkeling van een nieuwe stadswijk in Ragheno wil Mechelen tien woningen in de Bautersemstraat aankopen en slopen. Ze voert daarover onderhandelingen met de eigenaars. Met een van hen is er al een akkoord.

Sven Van Haezendonck

Ragheno, een gebied van bijna 50 hectare groot achter het station, moet het centrum uitbreiden met een nieuw stadsdeel. Begin 2021 moet het definitief masterplan voor de ontwikkeling klaar zijn. Omdat ook de bestemming wijzigt, hoopt dat de stad midden 2022 een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) goed te keuren.

Samen met de tangent die volop in aanleg is, moet de Arsenaalverbinding de nieuwe wijk ontsluiten. Dat zal deels gebeuren over een nieuwe brug die over het park wordt gebouwd. Maar omdat de toekomstige ontsluitingsweg in de Bautersemstraat de huizen met nummers 72 tot 88 kruist, wil de stad deze tien woningen verwerven. “Deze percelen zijn strategisch en noodzakelijk voor de realisatie van de ontsluiting van het project op de Arsenaalverbinding, van een park van elf hectare en voor de realisatie van een publiek toegankelijk parkeergebouw”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

Samen met het park en de bestaande kantoren gaat het masterplan uit van de ontwikkeling van 300.000 vierkante meter woonoppervlakte, 125.000 vierkante meter aan kantoren en diensten en bijna 50.000 vierkante meter commerciële ruimtes en voorzieningen zoals een nieuw sportcomplex en een basisschool. Voor de tien huizen omstreeks 2024 worden afgebroken, wordt onderzocht of het Sociaal Huis ze tijdelijk kan gebruiken als crisis- of doorstroomwoning.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio