Pas de Deux, met Walter Verdin links, tijdens het Eurovisiesongfestival in 1983.  

Pas de Deux, met Walter Verdin links, tijdens het Eurovisiesongfestival in 1983.  © VUM

Uit het filmpje voor Epilogue van Gucci. 

Uit het filmpje voor Epilogue van Gucci. © rr

1 / 2
thumbnail: Pas de Deux, met Walter Verdin links, tijdens het Eurovisiesongfestival in 1983.  
thumbnail: Uit het filmpje voor Epilogue van Gucci. 

Na 37 jaar opeens de wereld rond: Gucci gebruikt lied Songfestivaldeelnemer Pas de Deux

Het gereputeerde Italiaanse modehuis Gucci zet zijn nieuwste videoclip op muziek van de Belgische groep Pas de Deux. Mani Meme dateert al uit 1983, het jaar waarin de band rond Walter Verdin ook met het omstreden Rendez-vous naar het Eurovisiesongfestival ging. Binnenkort komt het nummer opnieuw uit op vinyl.

“Ik was blij verrast toen ik zomaar een New Yorks bedrijf aan de telefoon kreeg dat contracten afsluit voor het gebruik van muziek”, zegt Walter Verdin (67), tegenwoordig vooral actief als videokunstenaar. “De New Yorkers bleken te werken voor Gucci en wilden het nummer gebruiken voor een nieuwe campagneclip. Dat is uiteraard een hele eer, aangezien het om een internationale campagne van Gucci gaat. Eerder al was Rendez-vous een paar keer te horen in campagnes, onder meer voor KBC, maar dat bleef nationaal. Nu komt Pas de Deux naast namen te staan zoals Billie Eilish en Iggy Pop, artiesten die ook gelinkt zijn aan Gucci.”

Het filmpje dat zowel in chique palazzo’s in Rome als in de met graffiti overdekte buurt Campo Boario is gedraaid, wordt pas morgen officieel op de site van Gucci gelanceerd, maar circuleert al op de sociale media en het internet. “Ik ben geen specialist in mode, maar ik vind de aparte clip in overeenstemming met de speciale lijn die Epilogue binnen Gucci is. Epilogue is een collectie van ontwerper Alessandro Michele die terugkeert naar de jaren zestig en zeventig, mode van toen hergebruikt en de stijl van hogere en lagere sociale klassen combineert. Dat krijg je weerspiegeld in de clip.”

Geen groot succes destijds

De makers van het filmpje hermonteerden Mani Meme (spreek uit als Ma nie mé mij) om het korter te maken voor de anderhalve minuut lange clip. Het originele nummer krijgt dankzij Gucci evenwel een tweede leven. “Het nummer is nu al verkrijgbaar via iTunes en de gebruikelijke muziekkanalen, maar we plannen ook een heruitgave op vinyl. Een releasedatum hebben we evenwel nog niet.”

Destijds werd Mani Meme geen groot succes. De song, helemaal in de experimentele stijl van Pas de Deux, kwam vlak na Rendez-vous uit. Met dat nummer werd de groep in 1983 achttiende op het Eurovisiesongfestival. In de nationale selecties voor het Songfestival zorgde Rendez-vous voor opschudding toen het nummer werd gekozen door de jury, maar weggefloten door het publiek.

Of het publiek anno 2020 dan misschien klaar is voor Pas de Deux? “We zullen zien”, aldus Walter Verdin, die zijn contract met Gucci alvast een “welgekomen financieel extraatje vindt”. “De opbrengst moet natuurlijk worden verdeeld onder de schrijvers van het nummer en de muzikanten. Mani Meme is trouwens een song van De Nota, een groep waar ik eerder deel van uitmaakte.” (jdr, hmp)