©  shutterstock

NASA ziet water op de maan en wil er opnieuw naar toe

Het is nu definitief: er zijn H₂O-moleculen aanwezig op de maan. Dat kon NASA met de sofia-telescoop waarnemen. Ze publiceerden hun bevindingen in het vakblad Nature Astronomy en hielden maandag een grote persbijeenkomst.

Dat er water zou zijn op de maan is al lang een piste die wetenschappers onderzoeken. Maar meetinstrumenten konden het tot nog toe niet vastleggen. Dat gebeurde nu dus wel met de SOFIA-telescoop, een telescoop gemonteerd op een Boeing 747.

De onderzoekers denken dat het water in glas zit, ontstaan na de inslag van ruimterotsen of als dun laagje moleculen.

Dat er op de maan water voorkomt, is overigens geen nieuws. In de door de Apollomissies meegebrachte maanstenen werden ruim veertig jaar geleden al sporen van water gevonden. En ruim twee jaar geleden werd bevestigd wat al jaren werd vermoed: in donkere valleien en kraters nabij de polen van de maan komt water voor in de vorm van ijs.

Wat dit nu betekent voor de ruimtevaart is nog niet meteen duidelijk. Wel was het voor NASA reden genoeg om de hele wereldpers digitaal bij elkaar te roepen. Ze willen dan ook hun Artemis-programma verder zetten. at programma moet jaren na de beroemde Apollo-missies opnieuw mensen naar de maan sturen, en een bewoonbaar ruimtestation in een baan om de maan brengen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.