© rr

Twee jaar cel gevorderd voor valse bommelding Centraal Station

Luchtbal -

Het openbaar ministerie heeft maandag twee jaar cel en 4.000 euro boete gevorderd voor Wildi E. (24) uit Antwerpen, die vervolgd wordt voor een valse bommelding. De twintiger, die al voor gelijkaardige feiten veroordeeld werd, denkt dat hij er werd ingeluisd.

blg

Op 21 oktober 2019 werd via Twitter een boodschap verspreid waarin stond dat er twee zakken met bommen verstopt waren op treinen tussen België en Nederland. “Haal onze broeders terug uit Syrië, anders zijn de gevolgen voor u”, luidde het bericht verder. Drie treinen werden volledig uitgekamd, maar er werd niets verdachts aangetroffen.

Het Twitteraccount bleek diezelfde dag te zijn aangemaakt. Het IP-adres leidde naar de stiefvader van de beklaagde, die op hetzelfde adres woont. Ook het gebruikte e-mailaccount werd via dat adres aangemaakt.

Wildi E., die toen onder elektronisch toezicht stond, bleek de enige moslim van het gezin te zijn. Hij werd opgepakt, maar ontkende dat hij de bommelding maakte. De twintiger uitte vermoedens naar iemand anders, maar die persoon kon aantonen dat hij het niet gedaan kon hebben.

Jongerenbende

Het openbaar ministerie vond de schuld van de beklaagde bewezen. Wildi E. heeft volgens de procureur al een bijzonder zwaar strafregister. In oktober 2017 kreeg hij vier jaar cel als leider van een bende jongeren die verantwoordelijk was voor de rellen in de wijk Luchtbal die in de zomer van 2016 waren uitgebroken na de hardhandige arrestatie van een jongeman. Hij werd bovendien al veroordeeld tot een celstraf met uitstel voor een valse bommelding. Toen had hij via Twitter gedreigd met een bomaanslag op de politietoren aan de Oudaan.

“Het zou heel dom van hem zijn om dat een tweede keer te doen”, stelde de verdediging. “Mijn cliënt vermoedt dat hij er werd ingeluisd. Hij heeft namelijk veel vijanden. Misschien heeft iemand in het gebouw zijn IP-adres gebruikt? Ik vraag de vrijspraak.”

Vonnis op 24 november.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio