Aanvoerder Swinkels ziet hier hoe Huntelaar de 0-11 binnenschuift.

Aanvoerder Swinkels ziet hier hoe Huntelaar de 0-11 binnenschuift. © AFP

Arjan Swinkels lijdt historische nederlaag in Eredivisie tegen Ajax: “0-13. Nog nooit meegemaakt”

Arjan Swinkels heeft zijn plek veroverd in de volgende editie van het ‘Guiness Book of Records’. Met zijn nieuwe club VVV Venlo kreeg Swinkels zaterdagnamiddag een historisch pak slaag (0-13) van een bloeddorstig Ajax. “Kansloos. Een nachtmerrie. Nog nooit meegemaakt”, sprak de ex-speler van KV Mechelen, Beerschot en Lierse.

m“Of ik straks naar Studio Sport ga kijken? Die kans is vrij klein.” Er kon nog een lachje vanaf op het einde van zijn interview met de NOS. Arjan Swinkels beleefde zaterdag de langste, pijnlijkste en meest gênante avond uit zijn carrière. Als aanvoerder van VVV kreeg Swinkels maar liefst dertien (!) doelpunten om de oren, in een thuismatch nota bene en tegen een Ajax dat niet eens met zijn beste ploeg speelde. Meteen de grootste overwinning/nederlaag in de geschiedenis van de Nederlandse Eredivisie. Lassina Traoré was de grootste slokop in het Amsterdamse doelpuntenfestijn: de Burkinees was in zijn eentje goed voor vijf doelpunten en drie assists.

“Kansloos. Met vier uitroeptekens”, stond Swinkels net na affluiten in zijn krullen te krabben voor de camera van FOX Sports. Net als in zijn Mechelse periode toonde de 36-jarige verdediger wel de moed om zich, ook in de moeilijkste momenten, niet te verstoppen voor de media. “Een nachtmerrie? Dat kan je wel zeggen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb er eigenlijk ook geen woorden voor. Het is een ontluisterende dag.”

Voor Swinkels was het pas zijn tweede basisplaats dit seizoen. Vorige week pakte hij nog een knap punt op bezoek bij AZ (2-2), maar tegen Ajax werd hij totaal in de vernieling gespeeld. Bij de rust stond het al 0-4 en nadat VVV-verdediger Kum rood had gekregen voor een drieste fout op Antony begon de horroravond voor Swinkels en zijn ploegmaats pas echt. Er zouden nog negen doelpunten volgen in 33 krankzinnige minuten. Ook Swinkels ontsnapte niet aan een persoonlijke blamage: met pijnlijk balverlies lag hij aan de basis van de 0-6.

In plaats van op de rem te gaan staan en krachten te sparen voor de volgende wedstrijd in de Champions League (morgen bij Atalanta), toonde Ajax zich van zijn meest genadeloze kant en bleef gewoon doorduwen. Nadat Huntelaar in de 74ste minuut de 0-10 had gescoord op strafschop, haastte de spits zich om de bal uit het net te vissen en zo snel mogelijk opnieuw af te trappen. “We waren hongerig. We wilden goals maken. Dat vind ik prima”, reageerde Ajaxcoach Ten Hag die geen last had van medelijden met de tegenstander. “Nee, dit is topvoetbal. Dan moet je doorgaan. Ze moeten die hongerigheid tonen. Dat willen wij van onze spelers.”

Ook Swinkels toonde begrip voor de Amsterdamse bloeddorst. “Terecht dat ze bleven doorduwen. Als sportman wil je het maximale eruit halen. Vanuit het standpunt van Ajax vind ik dat heel begrijpelijk. We hadden de schade maar beter moeten beperken. Dit laat toch een indruk na. Zowel bij ons als bij iedereen die het voetbal volgt. Dat deze score de wereld zal rondgaan? Die kans is vrij groot, ja”, besloot de immer nuchtere Swinkels.

THOMAS STANDAERT

Meer sportnieuws