Donald Trump ©  REUTERS

Trump zegt gevaren van corona “bewust gebagatelliseerd” te hebben “om geen paniek te zaaien

Donald Trump zegt de gevaren van het coronavirus, waarvan hij inmiddels zelf hersteld is, bewust gebagatelliseerd te hebben om geen paniek te zaaien. Dat zei hij op doortocht in Florida en North Carolina. Beide zijn belangrijke staten voor de verkiezingen van 3 november.

Sommige plekken in North Carolina hebben hoge besmettingsgraden. Dat geldt ook voor Ohio, zijn volgende campagnebestemming. “Weet je waarom we zoveel gevallen hebben? Omdat we zo veel testen”, zei Trump in Lumberton. En in veel opzichten is dat goed. En in veel opzichten is het heel dom. Als we maar de helft zouden testen, zou ook het aantal gevallen halveren. En dan zou er een kop zijn: het aantal gevallen is prachtig, maar ze willen dat we testen, testen, testen.”

De Verenigde Staten vestigden vrijdag een nieuw record van bijna 84.000 nieuwe besmettingen. Een dag eerder had Trump nog beweerd dat het virus binnenkort zou verdwijnen. Het heeft inmiddels ruim 8,5 miljoen Amerikanen besmet en geleid tot de dood van meer dan 224.000 mensen in de VS, veel meer dan in enig ander land.