Rector Herman Van Goethem. 

Rector Herman Van Goethem. ©  Photo News

UAntwerpen start in ‘verstandig rood’

Antwerpen -

Epidemioloog en Antwerps professor Pierre Van Damme vond het een gemiste kans dat er niet beslist is dat het hoger onderwijs naar code rood moet, maar hoe zit dat met de UAntwerpen? “Wij starten maandag in ‘verstandig rood’”, zegt rector Herman Van Goethem.

De UAntwerpen past dus striktere regels toe dan de regering vrijdag heeft opgelegd. “Dat is een bewuste keuze omdat we ons écht zorgen maken”, zegt rector Herman Van Goethem. “Onze experten en de mensen van de faculteit Geneeskunde hebben met aandrang gevraagd om niet vast te houden aan code oranje. Ik kan het niet maken om dat advies naast mij neer te leggen. Sinds maart hebben wij altijd vooropgelopen omdat wij de informatie ongefilterd binnenkrijgen van de experten, terwijl de regering politieke onderhandelingen voert.”

Alleen de eerstejaars blijven in code oranje, maar de UAntwerpen vult de aula’s voor maximaal 20% in plaats van de toegestane 50%. Vanaf het tweede jaar zijn alle hoorcolleges online. Alleen de practica, labo’s, debatklassen en andere intensieve werkvormen gaan nog op de campus door, met de nodige veiligheidsmaatregelen (voldoende afstand en mondmaskers). Van Goethem: “We bekijken lokaal per lokaal hoeveel mensen er veilig terechtkunnen, sommige practica worden vier keer gegeven om alles veilig te laten verlopen. Wat dat betreft zijn we zelfs strikter dan code rood, waarbij de practica gewoon mogen doorgaan.”

Gent zit volledig in code rood, in Brussel zitten de eerstejaars net zoals in Antwerpen in code oranje. Leuven en Hasselt zitten nog helemaal in code oranje. (mf)

MEER OVER Coronavirus