Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Brengen zonnepanelen minder op in de winter?

In de winter zijn de dagen korter en is het vaak bewolkt. Daardoor zijn er in de winter minder zonuren dan in andere seizoenen. Kunnen zonnepanelen dan nog stroom opwekken?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen ook in de winter elektriciteit opwekken. De naam 'zonnepaneel' is namelijk een beetje misleidend. Een fotovoltaïsch zonnepaneel heeft geen zon nodig, maar alleen licht. En ook in de winter is er licht, zij het minder dan in andere seizoenen.

1. Wat zeggen de cijfers?

Om het verschil tussen de winter en andere seizoenen te bepalen, keek ENGIE naar de elektriciteitsproductie van klanten die zonnepanelen en de slimme boxx-thermostaat met een zonnepanelenmodule hadden geïnstalleerd. In de geobserveerde periode (september 2019 tot augustus 2020) produceerden de zonnepanelen de meeste elektriciteit in de lente, en niet in de zomer zoals je zou verwachten. En ook in de winter wekten ze stroom op, bijna evenveel als in de herfst. In de wintermaanden produceerden deze zonnepanelen nog steeds 43% van het jaargemiddelde, hoewel de dagen korter zijn en het vaak bewolkt is.

2. Is het in de winter niet te koud?

De buitentemperatuur heeft inderdaad een invloed op de stroomproductie door zonnepanelen. Maar hoge temperaturen zijn niet beter, integendeel. Op een warme zomerdag, als het meer dan 30° C is, werken fotovoltaïsche panelen net minder goed. Lage temperaturen spelen eigenlijk geen rol: zoals gezegd is vooral de hoeveelheid licht belangrijk. Op een zonnige maar koude winterdag zullen zonnepanelen evenveel stroom produceren als op een warme maar bewolkte zomerdag.

Met een slimme thermostaat zoals boxx zie je in real time hoeveel stroom zonnepanelen produceren. Je kunt de productie ook vergelijken met andere dagen, maanden en jaren en met de geschatte opbrengst.

3. Hoe zit het met sneeuw?

Sneeuw is een probleem. Als je zonnepanelen bedekt zijn door een sneeuwlaag, kunnen ze geen zonlicht opvangen en zullen ze geen stroom meer produceren. Daarom is het belangrijk dat je zonnepanelen onder de juiste hoek staan opgesteld. Bij een hellingshoek tussen 35° en 45° blijft de sneeuw het minst goed liggen. Een deel van de zonnepanelen blijft dan sneeuwvrij. Daardoor wordt er warmte geproduceerd en zal de rest van de sneeuw smelten. Ligt er echt een dik pak sneeuw, dan is het beter om de panelen schoon te vegen voordat zich er een ijslaag op vormt. Let op: dat kan gevaarlijk zijn. Laat het doen door een vakman.

4. Waar moet je nog op letten?

De hellingshoek van je zonnepanelen is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat sneeuw zich opstapelt. Als je wil dat je panelen maximaal renderen, moet het zonlicht in de maanden met de minste zonuren (de winter dus) ’s middags onder een hoek van ongeveer 90 graden op de panelen invallen. Zo profiteer je het meest van de weinige uren zon op korte winterdagen.

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op een plat dak, vraag de installateur dus de ideale hellingshoek voor je zonnepanelen te berekenen op basis van de wintermaanden.

5. Kan je panelen laten plaatsen in de winter?

Zonnepalen laten plaatsen kan in elk seizoen. Als je het nog deze winter doet, is je installatie zeker klaar tegen dat de lente aanbreekt, zodat je nog profiteert van de beste maanden voor zonnepanelen.

In Vlaanderen is er nog een extra reden om je zonnepanelen deze winter te laten installeren. Vanaf 1 januari 2021 geniet je immers een nieuwe premie van maximaal 1500 €.