©  gsd

Twee verdachten opgepakt in Portugal voor reeks ‘digitale plofkraken’

Het Antwerpse gerecht heeft in Portugal twee verdachten laten arresteren voor een reeks digitale plofkraken in ons land. De verdachten maken deel uit van een gespecialiseerde bende Roemeense dieven.

De twee Roemeense ‘jackpotters’ waren onder meer betrokken bij de digitale plofkraken in Ranst en Borsbeek. “Bij een digitale plofkraak nemen de daders een deel van het scherm van een bankautomaat weg en sluiten een laptop aan waarmee ze de bankautomaat hacken”, zegt Yve Driesen, de directeur van de FGP Antwerpen in een interview met Gazet van Antwerpen. “Die bankautomaat begint vervolgens bankbriefjes te spuwen. Het is een voorbeeld van hoe criminaliteit steeds vaker een ICT-component heeft.”

De Roemeense bende ‘jackpotters’ die in het begin van de zomer van 2020 toesloeg in Ranst en Borsbeek, pleegde ook gelijkaardige feiten in Kortrijk, Roeselare, Ingelmunster en Destelbergen.

De FGP Antwerpen kon enkele verdachten identificeren en internationaal laten signaleren. “Twee Roemeense verdachten werden op 25 juli gearresteerd in Portugal”, zo bevestigt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. “Het gaat om mannen van 32 en 39 jaar oud. Ze zullen volgende maand aan ons land worden overgeleverd.”

LEES OOK: Argenta schakelt 144 geldautomaten uit na pogingen tot digitale inbraak

 (vdaa)

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio