Zizou Bergs. © BELGA

Net geen nieuwe stunt voor Zizou Bergs in Antwerpen: jonge Belg dwingt top 20-speler wel tot drie meeslepende sets

Zizou Bergs (ATP 528) flirtte tegen Karen Khachanov (ATP 17) opnieuw met een stevige stunt, maar de 21-jarige Limburger moest na drie meeslepende sets (7-5, 4-6, 4-6) uiteindelijk toch buigen. Ondanks die nederlaag zou Bergs’ opgemerkte passage in de European Open wel eens een kantelpunt in zijn loopbaan kunnen vormen.

Marc Vermeiren

Nadat hij dinsdag tegen Albert Romas (ATP 45) zijn eerste ATP-zege ooit had behaald, trad Zizou Bergs (ATP 528) zonder schroom Karen Khachanov (ATP 17) tegemoet. Geen moment toonde zich in die eerste set het nochtans aanzienlijke verschil tussen de nummer 17 op de wereldranking en de nummer 528. De jonge Belg kreeg dan ook prompt het publiek achter zich. In een evenwichtige eerste set bracht hij bovendien de mooiste punten tot stand. Bij 5-5 brak Bergs als eerste de opslag van zijn tegenstander, waarna hij het vervolgens uitserveerde: 7-5.

Geschenk

En zeggen dat de 21-jarige Limburger op dit moment eigenlijk in Slovakije aan de slag had moeten zijn. Toen daar het toernooi sneuvelde onder de coronadreiging, kreeg hij alsnog een wildcard voor de hoofdtabel (die van de coronapositieve Ruben Bemelmans) voor ’s lands grootste tennistoernooi aangeboden – een geschenk dat hij met beide handen aannam.

Bergs had zich eerder al drie keer met verve geweerd in de kwalificaties van de European Open, maar dit overstijgt natuurlijk alles. Ook in de tweede set bleef de man die genoemd is naar Zinédine Zidane de toeschouwers vermaken – Boris Beckerachtige duiken aan het net incluis. Alweer ging de strijd gelijk op (2-2, 3-3 en 4-4), al liet Bergs in de zevende game enkele kansen liggen op een nieuwe break. Hij zou het duur betalen. Twee povere games kostten hem uiteindelijk de set: 4-6 en alles gelijk.

Het Belgisch-Russische duo hield tot diep (4-4) in de derde set zijn nek-aan-nekrace vol, ook al moest Bergs daarvoor in de zevende game drie breakpunten wegpoetsen. Toch was hij net iets minder bedrijfszeker dan voorheen. Bij 4-5 moest de Belg wel serveren om in de match te blijven. Dat lukte niet: 4-6. Het surplus aan ervaring en talent aan de overkant gaf uiteindelijk de doorslag.

MEER OVER European Open in Antwerpen

Meer sportnieuws