©  Ferrero

Wim Ballieu maakt dessert met Nutella voor de feestdagen

Hoe de tafelschikking er tijdens de komende feestperiode zal uitzien, weet voorlopig nog niemand. Wat wél zeker is dat je op Kerstmis en Nieuwjaar zal kunnen proeven van een Nutella-dessert van Wim Ballieu.

vwh

De Gentse chef slaat net zoals vorig jaar de handen in elkaar met Ferrero, het bedrijf achter de chocoladepasta, om twee befaamde desserts op zijn manier samen te laten komen. Hij koos voor poire Belle-Hélène en gewonnen brood. De klassiekers krijgen een vleugje feestelijkheid mee met gekaramelliseerde stukjes amandel, een bolletje vanille-ijs en chocopasta. Gezien de uitdagende tijden, heeft Balieu een handleiding voorzien zodat je het nagerecht thuis kunt maken en mooi kunt presenteren.

NODIG

Gewonnen briochebrood

voor 4 personen

  • 4 dikke sneetjes briochebrood (ongeveer 3 - 4 cm dik)
  • 3 eieren
  • 1,5 dl volle melk
  • 30 g vanillesuiker
  • 60 g Nutella (15 g per sneetje)
  • 40 g amandel schilfers + 15 g suiker
  • Een paar klontjes boter

Poire Belle-Hélène

  • 4 grote peren (bijvoorbeeld Conférence of Wildeman)
  • 1 l water
  • 200 g rietsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 1 vanillestokje

ZO MAAK JE HET DESSERT

  • Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Laat het water, de suiker, de honing en de zaadjes opwarmen in een kookpot. Wil je een sterkere vanillesmaak, voeg dan ook de vanillestok zelf toe.
  • Snij de onderkant van de peren. Maak rondom een lichte inkeping in het vruchtvlees, een tweetal cm onder het steeltje.
  • Pel de peren, op het stukje tussen het steeltje en de inkeping na. Gebruik voor je eigen gemak een schilmesje.
  • Dompel de peren voorzichtig en volledig onder in het suikerwater. Leg er eventueel een bordje op om de peertjes op hun plaats te houden.
  • Laat de peren ongeveer 10 minuten koken. Check of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Haal de kookpot van het vuur, en laat de afkoelen in de siroop.
  • Breek de eitjes in een kom en schenk de melk erbij. Meng door elkaar met een vork. Voeg er de vanillesuiker aan toe en meng opnieuw.
  • Snij het brood in sneetjes van 3 à 4 cm dik. Haal cirkels uit de sneetjes met behulp van een uitsteekvorm. Reken op 1 dikke snee per persoon.
  • Laat een klontje boter smelten in een warme koekenpan. Haal de sneetjes door de mix van melk en ei. Bak daarna beide kanten goudbruin in een pan.
  • Rooster de amandelschilfers in een droge antikleefpan of in de oven. Voeg er een lepel suiker aan toe, meng en hou nadien de schilfers apart in een schaaltje om af te koelen.
  • Smeer de gebakken sneetjes in met een laagje chocopasta en strooi de amandelschilfers erover. Serveer met een peertje en werk af met een bolletje vanille-ijs.
NIET TE MISSEN