Dokter Montagna Massimiliano van AZ Rivierenland. © RR

AZ Rivierenland opent afdeling voor mensen met miniberoerte: “Zo kunnen ze na onderzoek meteen naar huis”

Reet -

Het ziekenhuis campus Rumst start eerstdaags met een aparte TIA-afdeling. Daar kunnen patiënten na een miniberoerte met een laag risico op herval de nodige onderzoeken ondergaan en indien aangewezen daarna het ziekenhuis al verlaten.

AZ Rivierenland start in januari met een eigen TIA-kliniek op campus Rumst op de ’s Herenbaan in Reet. Personen die een kleine beroerte krijgen en bovendien slechts een laag risico op herval hebben, kunnen na de nodige onderzoeken de juiste ambulante behandeling krijgen. Een opname in het ziekenhuis is dan niet langer noodzakelijk.

Volgens dokter Massimiliano Montagna krijgen dagelijks 52 Belgen een hersenberoerte. “Hoe sneller deze herkend en behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt. We hebben in AZ Rivierenland het bestaande protocol voor de behandeling van beroertes volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen hernieuwd.”

“Bij een oproep voor een acute beroerte verwittigen de ambulanciers ter plaatse de spoedafdeling. Die brengt dan alles in gereedheid voor de komst van de patiënt. Zo start de behandeling van de patiënt al vóór die op spoedgevallen toekomt.”

Na een nauwkeurige evaluatie wordt nagegaan welke behandelingen verder nog nodig zijn. Een multidisciplinair team zet zich daarna volgens de noodwendigheden in voor de behandeling en revalidatie, zodat patiënten na ontslag uit het ziekenhuis zo goed als mogelijk kunnen functioneren in het dagelijkse leven.” jw

www.herkeneenberoerte.be, www.azrivierenland.be

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio