© Belga

Premier De Croo: “Maatregelen in sport- en cultuursector worden aangepast”

Op de plenaire vergadering klonk in de vragen aan premier Alexander De Croo (Open VLD) felle kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis. De Croo roept op tot ‘vertrouwen in de genomen maatregelen.’ Hij kondigde ook een verstrenging in de sport- en cultuurwereld aan.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) pleit ervoor om vast te houden aan de genomen maatregelen en de effecten ervan van dichtbij op te volgen. Voorlopig komt er dus geen lockdown, hoewel verschillende virologen daarom vragen. “We moeten niet continu van strategie veranderen.”

Gezien de snel stijgende cijfers moet er wel bijgestuurd worden, vindt hij. Zo moeten de protocollen op het vlak van sport en cultuur “in lijn worden gebracht met de verstrengde maatregelen van afgelopen vrijdag”. Die verstrengingen worden vrijdag op het Overlegcomité vastgelegd. Eerder vandaag was Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) naar eigen zeggen met zijn Frans- en Duitstalige collega’s overeengekomen dat een “lichte bijsturing” in de cultuursector voldoende zou zijn.

Tussen de lijnen door liet De Croo zich kritisch uit over de oppositiehouding van de N-VA. Zo benadrukt hij dat ze genomen beslissingen “samen moeten verdedigen”, allicht alluderend op de communicatie van de N-VA, waarin de partij meermaals liet verstaan dat ze met tegenzin akkoord is gegaan met een sluiting van de horeca. De Croo roept op om te stoppen met het land op te delen, aangezien het virus intussen overal is. ‘Bijna alle provincies staan op niveau vier, op Limburg na, maar dat is slechts een kwestie van tijd.’ Eerder deze week deed een kaart met de dieprode cijfers in Wallonië gretig de ronde in N-VA-kringen.

“Testcapaciteit optrekken tot 100.000 per dag”

De parlementsleden hadden ook felle kritiek op de gewijzigde teststrategie. Ze hekelden de onduidelijkheid naar de burger toe. ‘Een mislukking’, noemde Catherine Fonck (CDH) het. De Croo herinnert hen eraan dat België wat testcapaciteit betreft aan de Europese top staat. “Op het hoogtepunt deden we 72.000 testen per dag.” De regering hoopt dat binnenkort op te trekken naar 90.000 tot 100.000 per dag.

Sinds deze week worden alleen nog mensen met symptomen getest. “De cijfers zijn zo gestegen dat we prioritair moeten testen’, zegt De Croo daarover, ‘maar we zijn niet minder gaan testen.” Hij wijst erop dat ook andere landen nu prioritair testen als gevolg van de stijgende cijfers. Ook van de kritiek dat de testlabs de testresultaten niet binnen de 48 uur kunnen afleveren, moet de premier niet weten. “90 procent respecteert de termijn van 48 uren. De labs zetten alles op alles om de eisen die we stellen zo goed mogelijk na te komen.”

De premier uit wel zijn begrip voor de zorgsector. “We stellen alles in het werk om zorgberoepen aantrekkelijker te maken.” Zo wijst hij erop dat in het nieuwe sociaal akkoord 600 miljoen euro recurrent naar een verbetering van de arbeidsomstandigheden zal gaan. “Maar de beste maatregel om de druk af te nemen, is natuurlijk het verminderen van onze sociale contacten.”

Niet-noodzakelijke contacten vermijden

Sociale contacten verminderen is duidelijk het speerpunt in de strijd tegen corona. Dat is ook de verdedigingslijn die De Croo aanhoudt om de sluiting in de horeca te verdedigen. Peter De Roover (N-VA) en Kathleen Verhelst (Open VLD) wezen op de teleurstelling bij de horeca-uitbaters. “We zijn altijd zeer duidelijk geweest dat zij geen schuld hebben”, repliceert De Croo. De sluiting is er gekomen omdat niet-noodzakelijke sociale contacten plaatsvinden binnen die sector. Alternatieven veegde hij van tafel: “We hebben gezien dat Nederland eerst een avondklok voor horeca heeft geprobeerd, maar na een week is het daar al van afgestapt om naar een volledige sluiting te gaan.”

De Croo lichtte nog eens de prioriteiten van de strategie toe. Gezondheidszorg voor alle Belgen garanderen is daarbij de eerste prioriteit. Daarnaast moeten kinderen en jongeren naar school kunnen blijven gaan. Mentale gezondheid en economie zijn de derde en vierde prioriteit van de regering.

Tot slot maant premier Alexander De Croo zijn collega’s aan tot kalmte. “We moeten vertrouwen uitstralen.” Voortdurend wijzigen van strategie draagt daar niet toe bij, vindt hij, standvastigheid en teamwerk wel. “We hebben de strijd tegen corona opgevat als een teamsport, bij de bevolking, maar ook bij degenen die de beslissingen nemen.”

Tijdens de plenaire vergadering raakte bekend dat het Overlegcomité vanavond om 20 uur al bijeenkomt en dus niet morgen, zoals eerder gepland. Er zal een eerste discussie plaatsvinden die vrijdag hernomen zal worden.

(mdm)

MEER OVER Coronavirus