© belga

Bart De Wever zet windhaan op gerenoveerde toren Antwerpse kathedraal

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft donderdag op de top van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen de gerestaureerde windhaan helpen plaatsen. Na renovatiewerken van 22 maanden is het bovenste deel van de toren klaar om uit de stellingen gehaald te worden. De aannemer begint binnenkort aan het onderste deel van de toren.

De 500 jaar oude toren van de Antwerpse kathedraal staat al sinds januari 2019 in de stellingen voor een volledig nazicht en restauratie. De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken van de toren worden nagekeken en gerestaureerd. Ook de wijzers en wijzerplaat werden gedemonteerd voor restauratie.

De windhaan en het kruis die op het topje van de kathedraaltoren pronken, kregen een vergulding in bladgoud. De Wever mocht de windhaan, met inscriptie van zijn naam, de architecten en de aannemer, donderdagochtend mee op de top van de toren plaatsen. De Antwerpse bisschop Johan Bonny deed een wijding van het kruis.

Volgens De Wever is het een unieke ervaring om als burgemeester bovenop de top van de kathedraal te staan. “Deze restauratie is bedoeld voor de komende honderd jaar, dus de kans dat ik hier ooit nog kom, is heel klein.”

De volgende dagen wordt de stelling aan de bovenste zes verdiepingen van de toren afgebroken. Daaronder moeten wel nog werken uitgevoerd worden. “De kathedraal zal wellicht pas af zijn in 2022”, zegt De Wever. 

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Belga

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio