Bouwsector boos op Planckaerts: “Ronduit amateurisme, en dat is gevaarlijk”

De familie Planckaert lapt tijdens de verbouwingen van het vervallen kasteel in Frankrijk vaak de veiligheidsregels in de bouw aan hun laars. Dat zegt de Confederatie Bouw, die tal van voorbeelden aanhaalt, zoals OSB-platen die met een kraan getild worden, maar met ongelijkmatig verdeeld gewicht. “Het is ronduit amateurisme”, luidt het.

‘Château Planckaert’ op Eén volgt Eddy en Christa Planckaert en hun kinderen, schoon- en kleinkinderen tijdens hun uitdaging om van een uitgebrand kasteel in Frankrijk een mooi verblijf te maken. Met zowat anderhalf miljoen kijkers is het zondagavondprogramma momenteel een kijkcijferhit.

“Wie in de bouw werkt en dus de nodige veiligheidsregels kent, schrikt zich een bult bij het aanzien van de werkzaamheden van de Planckaerts”, zegt Sven Nouten van de Confederatie Bouw. “Zelfs als klussers zouden ze zich beter aan essentiële veiligheidsvoorschriften houden, zoniet belanden we in één van de volgende afleveringen met één van de familieleden in het ziekenhuis.”

“Zware fouten”

De confederatie geeft ook enkele voorbeelden van “zware fouten” op de werf van ’Château Planckaert’ tijdens de uitzending van 18 oktober. “Zo worden OSB-platen met een kraan getild maar met ongelijkmatig verdeeld gewicht. Een lading schoot los en de onervaren kraanman Junior kreeg de hefvorken van de kraan tegen zijn hoofd, met kneuzingen tot gevolg”, legt Nouten uit.

Bij het doorzagen van dragende dakbalken balanceerde Francesco Planckaert volgens Nouten over de dakbalken, maar dat “zonder zekering of valbescherming”. “En er worden dragende dakbalken doorgezaagd terwijl men op het dak zelf staat. Ook dat is levensgevaarlijk.”

De Planckaerts geven volgens de confederatie niet het goede voorbeeld, ook al zijn ze al jaren actief in de bouw- en verbouwsector. “Maar terwijl bouwbedrijven steeds meer de nadruk leggen op veiligheid, kunnen we bij deze familie ronduit spreken van amateurisme. En dat is in de bouwsector bijzonder gevaarlijk”, aldus Nouten.

De Confederatie Bouw lanceerde anderhalf jaar geleden de campagne ‘Safety My Priority’, die tot doel heeft te sensibiliseren en het aantal arbeidsongevallen in de bouw te halveren. Op www.safetymypriority.be kunnen aannemers het charter ondertekenen waardoor ze zich engageren om van veiligheid een topprioriteit te maken. Er zijn ook adviezen te vinden, bijvoorbeeld over het werken op hoogte.

(lto)