Door de opknapbeurt wordt de dreef veiliger voor wandelaars. © Neel Vermeiren

Boomverzorgers nemen monumentale dreef Ginhoven onder handen

Wuustwezel -

Dreef Ginhoven in hartje Wuustwezel is beschermd als monument. Een beheersplan voor de volgende twintig jaar moet de dreef in stand houden. Boomverzorgers gaan begin november aan de slag.

Neel Vermeiren

Ginhoven is ook bekend als de Hofdreef van het Centrum. De ruim 1 kilometer lange oprijlaan naar het kasteel is een beschermd dorpszicht. Om deze dreef zo lang mogelijk te bewaren, is er een beheerplan uitgewerkt voor de komende twintig jaar. “Gespecialiseerde boomverzorgers gaan aan de slag in deze dreef,” vertelt schepen van Milieu Sus Vissers (CD&V). “Ze zullen de bomen snoeien en ook enkele bomen vellen. Tijdens de werkzaamheden is de dreef niet toegankelijk. Fietsers en wandelaars worden voor hun eigen veiligheid omgeleid.”

Voor het behoud van de eeuwenoude dreef werkt het lokaal bestuur samen met het Regionaal Landschap Voorkempen. Het project wordt financieel ondersteund door het Agentschap Onroerend Erfgoed. “De dreef is beschermd als houtig erfgoedobject. Er is ook een projectzone van tien meter aan weerszijden van de dreef die onder het beschermd statuut valt. De dreef, zoals ze er nu uitziet, is de laatste honderd jaren gevormd. Ze werd in gedeelten aangeplant en bestaat uit zomereiken, linden, beuken en enkele Amerikaanse eiken. Daartussen staan ook vlier en lijsterbes. De dreef is toe aan een opknapbeurt. Dode takken worden verwijderd en twee dode bomen worden gerooid. De dreef moet terug veilig worden voor de wandelaars.”

De werken worden uitgevoerd tussen 2 en 6 november. Regionaal Landschap zal de werken via infoborden aankondigen. “Het is zeer uitzonderlijk dat zo’n dreef met onverharde weg in het centrum van een dorp bewaard is gebleven. De dreef is beeldbepalend voor het dorp en heeft een grote cultureel-historische waarde.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio