Schepenen Marina De Bie en Gabriella De Francesco bij Deelbaar Mechelen met enkele van de aangekochte laptops. 

Schepenen Marina De Bie en Gabriella De Francesco bij Deelbaar Mechelen met enkele van de aangekochte laptops. © Stad Mechelen

500 kwetsbare Mechelse gezinnen krijgen laptop: “Digitale kloof groeit zienderogen”

Mechelen -

Het Sociaal Huis Mechelen verdeelt 500 nieuwe laptops onder de meest kwetsbare leerlingen. De aankoop moet voorkomen dat ze achterstand oplopen op school.

De federale overheid gaf aan het Sociaal Huis Mechelen een subsidie van 910.000 euro om de zwaarst getroffen inwoners door de coronacrisis te helpen. Een deel van het budget ging naar de ondersteuning van zelfstandigen in de cultuursector. “Daarnaast beslisten we om 500 laptops aan te kopen en te schenken aan de gezinnen die daar het meeste nood aan hebben”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Armoedebestrijding.

De grootste dupe

“Kansarme kinderen dreigen de grootste dupe te worden van de coronacrisis. Velen onder hen beschikken thuis niet over een computer of laptop en lopen schoolachterstand op. De digitale kloof groeit zienderogen en dat laten we in een warme stad als Mechelen niet zomaar gebeuren”, legt De Francesco uit.

Ondertussen zijn er nog altijd 284 gezinnen die dit schooljaar kunnen rekenen op een uitgeleende laptop, waarvoor de stad samenwerkt met Deelbaar Mechelen. Gezinnen die niet voldoen aan de voorwaarden om een laptop te krijgen of grote gezinnen, komen in aanmerking om een laptop te lenen. Omdat de vraag naar laptops nog erg groot is en omdat er soms laptops defect of afgeschreven geraken, zijn schenkingen nog altijd welkom.

Hulplijn

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn laptop gebruikt, is er ook een hulplijn. “Leerlingen en ouders kunnen er terecht met kleine en grote vragen en problemen”, zegt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Onderwijs. Mechelaars die vragen hebben of een laptop willen schenken, kunnen terecht op laptop@mechelen.be (svh)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio