Bijna 3.000 coronapatiënten in ziekenhuis, 32 overlijdens per dag

Er liggen nu al bijna 3.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, blijkt uit de gegevens van Sciensano. Elke dag komen er nu al gemiddeld bijna 9.000 nieuwe coronabesmettingen bij in ons land.

In de periode van 14 tot 20 oktober werden elke dag gemiddeld 295,4 mensen opgenomen in het ziekenhuis (+94%). Er lagen dinsdag 2.969 mensen in het ziekenhuis. Van hen liggen er 486 in de intensieve zorgen, 248 patiënten worden beademd.

Tussen 11 en 17 oktober waren er elke dag gemiddeld 8.975,4 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, een stijging met 68% in vergelijking met de zeven dagen ervoor. In totaal raakten al 240.159 mensen besmet met het virus.

In diezelfde periode stierven elke dag gemiddeld 32,4 mensen aan Covid-19. In totaal kwamen nu al 10.489 mensen om door de ziekte.

Er worden elke dag 57.300 tests afgenomen. Dat is een stijging van 4,1%. 15,8% van mensen die zich laten testen, blijkt positief. Dinsdag raakte bekend dat mensen zonder symptomen niet meer getest zullen worden omdat de labo’s overbelast zijn. Risicocontacten zonder symptomen zullen wel - zonder test - tien dagen in quarantaine moeten gaan. Door de nieuwe teststrategie zullen we een daling zien in het aantal positieve tests. “We mogen dan niet denken dat we op de goede weg zijn. Hou maar het aantal hospitalisaties in het oog”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst.

De laatstbekende r-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel mensen een covid-patiënt besmet, dateert van 19 oktober. Toen stond dat getal op 1,45, wat betekent dat het aantal besmettingen voorlopig blijft groeien.

Nieuwe coronamaatregelen

Maandag zijn er nieuwe coronamaatregelen in werking getreden in een poging het aantal besmettingen af te remmen. Het gaat onder meer om de sluiting van cafés en restaurants, een avondklok en het verder beperken van nauwe contacten. De maatregelen gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt.

(blg)

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS