Bewoner Stephanie De Raedt was present op het startmoment. © Tommy Maes

Provincie en gemeente Mol betrekken inwoners Gompel bij toekomstvisie op dorp

Mol -

In de kerk van Mol-Gompel vond dinsdag het startmoment plaats van het traject ‘Veerkrachtige dorpen’. Tot 5 november krijgen inwoners de kans om ideeën en suggesties te delen voor de opstelling van een toekomstvisie voor Gompel.

Tommy Maes

Met het traject Veerkrachtige Dorpen willen de provincie Antwerpen, RURANT vzw en de betrokken gemeentebesturen samen met de lokale bevolking een toekomstvisie uitwerken voor een dorp of gehucht. In Mol is Gompel het eerste dorp waar het traject van start gaat. Het startmoment vond dinsdag plaats in de kerk van Gompel. Inwoners konden tussen 15 en 21u hun mening geven op tien stellingen over het dorp en ook zelf suggesties en ideeën te delen. Enkele thema’s zijn betaalbaar wonen, de integratie van nieuwe inwoners in het dorp en de invulling van het speelpleintje naast de school. Wie dinsdag niet aanwezig kon zijn op het startmoment, kan zijn of haar stem nog tot 5 november online laten horen. “Op basis van de antwoorden wordt een dorpsvisie opgesteld, waarmee de inwoners van het dorp samen met het gemeentebestuur de komende jaren aan de slag gaan”, zegt Dietmar Bosmans, adviseur Dorpen voor de Provincie Antwerpen. “Na dit startmoment volgen tussen november en januari nog vier sessies waar inwoners de voorstellen verder bespreken. Door de coronacrisis vinden die sessies online plaats via Zoom. De gemeente Mol wil de komende jaren ook trajecten opstarten voor de andere gehuchten.”

Enthousiaste inwoners

Enkele inwoners reageren alvast enthousiast op het initiatief, onder wie Stephanie De Raedt. “Ik woon dolgraag in Gompel”, vertelt ze. “Je woont hier rustig in het groen, er wonen veel jonge gezinnen en er is een keigoede school. Maar natuurlijk is het goed dat we als inwoners kunnen meedenken om het nog een mooier dorp te maken. Denk maar aan de invulling van het speelpleintje.”

Ook Diane Boons wil via het dorpsteam meewerken om van Gompel een veerkrachtig dorp te maken. “We hebben een uitstekende school en een aantal verenigingen die in normale omstandigheden leuke activiteiten organiseren. Maar er zijn natuurlijk verbeterpunten. Hoe kunnen we nieuwe inwoners betrekken bij het dorp, bijvoorbeeld. En er mogen gerust extra faciliteiten bijkomen voor senioren”, zegt ze.

www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel
Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio