© ATV

Geen ‘Winterfoor’ in Antwerpen: “Een zware dobber voor de foorkramers”

Er komt dit najaar geen wintereditie van de Sinksenfoor op Spoor Oost. Vandaag hakte de stad Antwerpen die moeilijke knoop definitief door. De stad en de foorkramers gaan nu verder in overleg en bekijken samen de mogelijkheden om het financiële leed van de foorkramers te verzachten.

Eerder dit jaar besliste de stad om in het najaar, van zaterdag 21 november tot en met zondag 13 december 2020, uitzonderlijk een wintereditie van de Sinksenfoor te organiseren. Door de nieuwe, verstrengde maatregelen die op 19 oktober ingingen om de evolutie van de coronacijfers af te remmen, is dit echter niet meer mogelijk. Er zijn enkel nog kleine kermissen met minder dan 200 personen toegelaten en er geldt een verbod op eet- en drankkramen.

Schepen voor markten en foren Peter Wouters: “Dit is een zware dobber voor de foorkramers, niet het minst op financieel vlak. We leven mee met de foorkramers, maar de federale maatregelen lieten ons geen keuze meer. Anderzijds is het in ieders belang dat er nu duidelijkheid is. Hoe dan ook laat de stad de foorkramers niet in de steek en zullen we er alles aan doen om een regeling uit te werken waar alle partijen zich in kunnen vinden. Eerstdaags knopen we gesprekken aan met de foorkramers en bekijken we toekomstgericht welke pistes we kunnen bewandelen om de foorkramers een duwtje in de rug te geven.”

Eindejaarsprogramma

Steve Severeyns, Nationaal Secretaris van de Verdediging der Belgische Foorreizigers: “Dit nieuws komt niet als een verrassing natuurlijk, al blijft het wrang om vast te stellen dat pretparken en dergelijke de deuren niet moeten sluiten. Ik betreur de beslissing, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen. De stad Antwerpen heeft veel gedaan om het kermisgebeuren in het algemeen en de Winterfoor in het bijzonder te ondersteunen en mogelijk te maken. Daar wens ik de stad dan ook uitdrukkelijk voor te bedanken. Onze sector ziet zwarte sneeuw, maar gezien de ernst van de situatie waarin we ons bevinden, vind ik dat iedereen zijn duit in het zakje moet doen om de pandemie het hoofd te bieden.”

Er is ook meer duidelijkheid over het eindejaarsprogramma in de stad: Het al dan niet open zijn van de horeca heeft namelijk een serieuze invloed. Het zal hoe dan ook geen traditionele eindejaarsperiode zijn - de schaatsbaan en andere activiteiten zullen sowieso niet doorgaan. Maar de stad zal wel sfeervol aangekleed worden zodat Antwerpenaren en bezoekers de feestdagen gezellig kunnen beleven. Of en in welke vorm daarnaast ook een Kerstmarkt kan doorgaan, zal afhangen van wat de federale overheid de komende weken beslist.

 svw

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio