Schijnburgemeester huldigt nieuw verkeersbord in: rechtdoor door rood

De Antwerpse schijnburgemeester BDW huldigde zopas een nieuw verkeersbord in, dat er kwam op initiatief van de Fietsersbond. Het maakt duidelijk dat op een plek waar auto’s moeten stoppen, fietsers toch rechtdoor mogen rijden. Het bord hangt aan de Oosterweelsteenweg in de haven en komt er ook op andere plaatsen.

“Verkeerslichten zijn doorgaans bedoeld om het autoverkeer te regelen. Ze gelden ook voor fietsers, maar vaak is dat onnodig”, zegt de Fietsersbond in een mededeling. “Op veel kruispunten zou je op een veilige manier door rood kunnen fietsen. Dan kun je spreken van zinloos rood. Fietsers staan soms tot één vijfde van hun reistijd te wachten voor het rode licht. Overheden kunnen fietsen efficiënter en aantrekkelijker maken door op alle plaatsen met ‘zinloos rood’ de doorgang voor fietsers te versoepelen.”

Sinds 2012 is het daarom mogelijk om fietsers met de borden B22 of B23 toe te laten rechtsaf of rechtdoor door rood te rijden. De fietser moet daarbij wel steeds voorrang verlenen aan de andere weggebruikers, onder wie voetgangers op het zebrapad. Het is niet de bedoeling dat fietsers een gemotoriseerde verkeersstroom moeten kruisen.

“Tot voor kort waren er nog nergens in Antwerpen zo’n borden geplaatst, omdat ze op verzet stuitten van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen”, aldus nog de Fietsersbond. “Gelukkig heeft het AWV, op voorzet van minister Lydia Peeters, aangegeven dat het zich niet langer verzet tegen het plaatsen van de borden.”

 (ph)

MEER OVER Haven Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio