©  Photo News

Code oranje tegen herfstvakantie, maar alle leerlingen kunnen naar school blijven gaan

Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle Vlaamse scholen schakelen naar code oranje. De draaiboeken worden wel verfijnd zodat alle leerlingen en scholieren naar school kunnen blijven gaan. Dat werd maandag beslist tijdens het overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de onderwijskoepels en -vakbonden.

“Voltijds contactonderwijs blijft de regel voor alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs. Scholen krijgen wel de mogelijkheid om indien nodig in afstandsonderwijs te voorzien voor de tweede en derde graad, op voorwaarde dat alle leerlingen effectief bereikt worden”, aldus minister Weyts in een persbericht.

Volgens de oorspronkelijke draaiboeken schakelden leerlingen vanaf het derde middelbaar bij code oranje over op halftijds fysiek onderwijs. Dat zou nefast zijn, want de meest kwetsbare leerlingen zijn de eerste slachtoffers van gesloten scholen, zei Weyts eerder op maandag.

Extra capaciteit De Lijn

Bovendien tonen de gegevens van de CLB’s volgens de minister aan dat het virus binnen de schoolmuren beter onder controle is dan buiten. Door de strenge maatregelen die het Overlegcomité vrijdag heeft aangekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen de scholen dan ook open blijven. Bovendien engageert vervoersmaatschappij De Lijn zich om extra capaciteit in te zetten en om controleurs te laten optreden tegen overvolle trams en bussen.

Buitenschoolse activiteiten opgeschort

Alle leerlingen kunnen dus naar school blijven gaan, maar er zullen wel bijkomende veiligheidsmaatregelen gelden. In het basisonderwijs worden bijvoorbeeld behalve de zwemlessen alle buitenschoolse activiteiten opgeschort, krijgen kinderen in de refter vaste plaatsen en wordt de aanwezigheid van buitenstaanders op school strikt beperkt. In het secundair onderwijs gaat het onder meer om alternerende speeltijden indien mogelijk, maaltijden per klasgroep en maximaal vaste plaatsen in vaste klasruimtes voor alle leerlingen.

Bovendien zullen de lessen lichamelijke opvoeding het protocol voor de sportsector volgen. In het middelbaar mag er alleen nog indoor sport zijn met anderhalve meter afstand. Douches mogen niet meer gebruikt worden, kleedkamers enkel als iedereen een mondmasker draagt en als de volledige ruimte gereinigd wordt na gebruik door een klasgroep.

Mondmaskerplicht uitgebreid

Ook wordt de mondmaskerplicht uitgebreid: voortaan worden er ook op de speelplaats mondmaskers gedragen, tenzij de anderhalve meter afstand gerespecteerd wordt. Een informatiecampagne moet het belang van mondmaskers en afstand houden beter uitleggen aan zowel leerlingen als leerkrachten.

Tot slot komt er een systeem om financiering te voorzien voor kortetermijnvervangingen.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS