Medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaven de volgroeide oehoes de vrijheid. © RR

Vogelopvangcentrum geeft Geelse uilskuikens vrijheid: van balkon naar wilde natuur

Geel -

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek hebben afgelopen week de drie oehoes vrijgelaten die in de lente van dit jaar uitgekomen waren op het balkon in het centrum van Geel.

Hans Otten

Het ongewone uilennest was begin dit jaar even wereldnieuws: een koppel oehoes – de grootste uilensoort in ons land – dat al een tijdje rond de Sint-Amandskerk op de Geelse Markt rondhing, besloot drie eieren uit te broeden in het balkontuintje van de Nederlander Jos Baart, drie hoog op de hoek van de Stationsstraat en Nieuwstraat. Dankzij de glazen wand kon de gelukkige bewoner het dagelijkse leven van het bijzonder pluizige trio op de voet volgen, en omgekeerd.

Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek heeft de drie Geelse uilskuikens weer vrijgelaten in de natuur. De vogels zijn intussen volgroeid. © rr

De kuikens vormden wekenlang een extra attractiepool in het centrum van Geel. Maar toen de kloeke beesten wat te vaak van het balkon donderden en drie verdiepingen lager op de stoep te storten, besloot Baart ze begin juni naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek over te brengen. “De keuze was ook voor mij niet eenvoudig, maar ik weet dat ze nu krachtige jagers kunnen worden”, zei hij toen.

De drie oehoes zijn geboren in het balkontuintje van de Nederlander Jos Baart. ©  Hans Otten

Dat laatste bleek dit weekend toen medewerkers de volgroeide oehoes de vrijheid gaven. Dat gebeurde in de wilde natuur met een combinatie van bossen en open heide. In een filmpje van het Natuurhulpcentrum is te zien hoe de dieren de grote vleugels uitslaan. “Het is een enorme voldoening om dit te zien gebeuren, nadat we hen maandenlang de kans hebben gegeven om te leren vliegen en jagen. Ze zijn absoluut niet tam gemaakt.” De kans dat de drie bij elkaar gaan blijven, is volgens de specialisten zeer klein: het zijn op zich solitaire dieren die een eigen stekje zoeken. Er is ook goed nieuws voor de Gelenaars: er zou sinds kort in het centrum weer een grote uil gespot zijn.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio