De rechtbank in Turnhout behandelde een zaak van oplichting bij het leggen van asfalt op opritten. © Bart Van den Langenbergh

Britten riskeren 18 maanden celstraf voor oplichting bij leggen van asfalt

Hulshout -

Twee Britten riskeren elk 18 maanden cel voor oplichting bij het leggen van asfalt op opritten. Ze gingen ook gewelddadig tekeer. In Hulshout namen ze een bewoonster in een wurggreep en ander slachtoffer kreeg een slag van een baseballknuppel.

De Britse broers William en Mitchell W. boden zich op 21 januari 2019 aan bij een vrouw in Hulshout met de vraag om gratis asfalt te leggen. “Het zou gaan om overschotten en de twee deden zich voor als professionele wegenbouwers”, vertelt meester Steven Van de Kerkhof, de raadsman van het slachtoffer, op de rechtbank in Turnhout. “De vrouw moest wel een document ondertekenen om zogezegd te melden aan hun bazen waar ze het asfalt hadden afgeleverd. Ze leverden geen asfalt, maar een mengeling van teer en steenslag af. En achteraf eisten ze 2.250 euro, een bedrag dat ze zelf op het document hadden bijgeschreven.”

De vrouw beloofde dat ze geld zou afhalen, maar bracht intussen haar schoonbroer op de hoogte. Toen die man ter plaatse kwam, ontstond er een discussie waarbij een van de broers de vrouw in een wurggreep nam. Toen de politie op komst was, zijn de Britten weggereden.

Ook op enkele andere plaatsen in het land zouden ze hebben toegeslagen. “In twee gevallen resulteerde dit in een handgemeen”, zei openbare aanklager Peter Van der Flaas. “Een man nam een baseballknuppel vast om zich te verdedigen, maar de twee broers namen het wapen af om de man enkele klappen te geven.”

Het duo riskeert een effectieve gevangenisstraf van 18 maanden. Het parket vroeg ook om de Ford Transit waarmee ze zich verplaatsten, verbeurd te verklaren. Volgens de verdediging zijn de feiten anders gelopen dan werd voorgesteld. Vonnis op 16 november. (bvdl)

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio