©  Gil Plaquet

Ondanks rijverbod van vijf jaar toch betrapt achter het stuur met drugscocktail in het bloed

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft in Mechelen en in Willebroek tijdens het weekend 34 bestuurders uit het verkeer geplukt die onder invloed waren van drank en/of drugs. Onder hen twee hardleerse chauffeurs die eerder al zwaar tegen de lamp gelopen waren. De ene had een rijverbod van drie jaar, de andere zijn rijbewijs ligt voor een periode van vijf jaar bij de politierechter.

Leo De Nijn

Van de 34 bestuurders werd van zes hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Dat hadden er nog twee meer kunnen zijn, maar die hadden al geen rijbewijs meer. De eerste testte positief en gaf toe dat hij acht joint had gerookt. “Hij probeerde ons eerst om de tuin te leiden door te zeggen dat zijn rijbewijs thuis lag. Maar al snel bleek dat hij achter het stuur zat, ondanks een rijverbod van 3 jaar. Zijn verklaring dat hij naar zijn werk reed, was ook gelogen. Bovendien had hij cannabis op zak en reed hij met een auto die niet eens de zijne was”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

De andere chauffeur, met vijf jaar rijverbod, reed onder invloed van een cocktail van cannabis, cocaïne en amfetamines. Ook deze man reed met een auto de niet van hem was. “Bovendien verkeert hij in staat van herhaling, nadat hij in juni vorig jaar werd betrapt op rijden onder invloed van alcohol én drugs”, geeft de hoofdinspecteur mee.

De politie nam ook het voorlopig rijbewijs af van een 17-jarige bestuurder die onder invloed reed van cannabis. Met een voorlopig rijbewijs mag hij tijdens een weekendnacht, tussen 22 en 6u ’s ochtends, hoe dan ook niet rijden. Verder zat er geen verplichte begeleider in de auto en was er geen L-teken aan de achterruit bevestigd.

Openbare orde verstoord

Tijdens de actie moesten elf bestuurders hun rijbewijs voor zes uur inleveren. Vijftien bestuurders kregen drie uur rijverbod. Onder hen een man van Franse nationaliteit. “Hij moest zijn boete van 179 euro onmiddellijk betalen, maar kon dat niet. Hierop werd de auto weg gesleept en in voorlopige bewaring genomen tot de boete en de takelkosten vergoed zijn. De chauffeur en de eigenaar van de auto waren niet opgezet met het voorval en verstoorden de openbare orde. Daarop werden beiden bestuurlijk aangehouden en konden de twee gaan afkoelen in onze doorgangscellen”, vertelt Van de Sande.

Er werden tijdens de actie ook gerechtelijke controles uitgevoerd. Drie personen, die nationaal geseind stonden in verband met een gerechtelijk dossier, werden gevat. Er werd ook 2,3 gram cannabis in beslag genomen. (ldn)Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio