© ATV

Universiteit Antwerpen naar “aangescherpte” code oranje: enkel nog hoorcolleges voor eerstejaars

De Universiteit Antwerpen schakelt over naar een “aangescherpte” code oranje, als gevolg van de dramatisch stijgende coronacijfers. Dat laat rector Herman Van Goethem maandagochtend weten via een e-mail aan alle studenten en personeel. Concreet betekent dit dat tegen eind deze week alle hoorcolleges enkel online zullen gebeuren vanaf het tweede jaar Bachelor. De hoorcolleges voor het eerste jaar Bachelor blijven plaatsvinden volgens code oranje.

De besmettingscijfers swingen elke dag meer de pan uit en dat noopt de Antwerpse universiteit tot verscherpte maatregelen. UAntwerpen stapt over van code oranje, naar “aangescherpt oranje”, na intensief overleg met de Studentenraad en decanen. “Elke faculteit en elke campus heeft zijn specificiteit, en daar willen we in de mate van het mogelijke ruimte voor laten. Daarbij moet er ook plaats zijn voor gezond verstand”, schrijft rector Herman Van Goethem in zijn e-mail aan alle studenten en personeel.

Eerstejaars vs andere jaren

Universiteit Antwerpen maakt een onderscheid tussen de eerstejaarsstudenten en de andere jaren. Voor Ba1-studenten blijven de richtlijnen van code oranje gelden. “We willen code oranje zoveel mogelijk behouden, in het bijzonder voor de Ba1-studenten die aan onze universiteit hun eerste jaar doormaken”, schrijft Van Goethem. In principe worden de vakken van de eerstejaars bachelor dus op de campus gedoceerd, tenzij anders beslist door de decanen.

“Voor de andere studenten, met name studenten Ba2-3 en Master, kunnen we er niet omheen: de regeling moet worden bijgesteld”, aldus Van Goethem. De regeling gaat uiterlijk in op maandag 26 oktober.

De verscherpte code oranje vanaf het tweede jaar Bachelor houdt in dat alle hoorcolleges vanaf 26 oktober enkele online zullen worden verstrekt. Waar het in kleinere groepen echter gaat om interactieve colleges, werkcolleges, debatklassen enzovoort kan worden beslist om de colleges op de campus te laten doorgaan in een bezetting van 1 op 5. Mondmaskers zijn dan verplicht.

Ook practica, labo’s, vaardighedenonderwijs, pc-klassen enzovoort, kunnen doorgaan, mits het dragen van een mondmasker en een verhoogde aandacht voor de andere maatregels van hygiëne zoals het ontsmetten van de handen en van de instrumenten. Ook al kan de regel van anderhalve meter afstand niet gegarandeerd worden.

Komida’s enkel voor afhaal

Heel wat vrije leslokalen blijven beschikbaar voor studenten om, met behoud van de afstandsregels, te studeren of om (met oortjes) een online college te volgen. Dat is ook mogelijk in de Komida’s (studentenrestaurants). Die Komida’s sluiten als restaurant en blijven enkel open als afhaaldienst. Voor de bibliotheek blijft de huidige regeling ongewijzigd. Studenten kunnen er online een plaats reserveren, met een tijdslot van twee uur.

Rector Herman Van Goethem vraagt begrip voor de aangescherpte maatregelen en bedankt uitvoerig alle studenten en personeel voor de constructieve medewerking. “De solidariteit in deze misère – want dat is het – is bijzonder groot. Ik kan ook meedelen dat de Stad Antwerpen bijzonder tevreden is over de verantwoordelijke manier waarop onze studenten zich opstellen. Dit wordt me ook bevestigd door de wijkpolitie”, schrijft de rector.

Van Goethem benadrukt ook dat studenten via de geijkte kanalen kunnen rekenen op psychologische, financiële en andere vormen van steun.

 joro

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS