©  Photo News

Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen 2020: krijgen we na 3,5 jaar opnieuw een Belgische winnaar?

Eindelijk. Na een gedwongen corona-break is zondag de 104de Ronde van Vlaanderen aan de orde. Door het schrappen van Parijs-Roubaix is de grootste Belgische klassieker ook meteen het laatste Monument dat gereden wordt. Krijgen we drie jaar na Philippe Gilbert opnieuw een Belg op het podium? Dat is de hamvraag.

Hugo Coorevits

Start: 9.45 uur in Antwerpen op de Scheldekaaien

Finish: verwacht vanaf 15.30 uur in de Minderbroederstraat in Oudenaarde

Afstand: 244 km

Het parcours: 5 kasseistroken, 17 hellingen, maar geen Muur

De Ronde van Vlaanderen revisted krijgt vijf officiële kasseistroken en op de dagorde staan er ook zeventien hellingen. De Kattenberg is de eerste na 101 km, de Paterberg de laatste na 230 km. Daarna zijn er nog veertien kilometer te overbruggen naar de Minderbroederstraat in Oudenaarde. Het enige grote verschil met vorig jaar is dat de Muur van Geraardsbergen er dit keer niet bij is.

Het weer kondigt zich als relatief zacht aan voor de tijd van het jaar. Het blijft droog, het wordt maximaal 12 graden en de wind westerwind die af en toe vanuit het noordwesten komt is maar 2 Beaufort sterk. Dat is al iets meer dan wat enkele dagen geleden werd aangekondigd. Mooier weer kan een snellere Ronde van Vlaanderen betekenen.

De favorieten: Van Aert op één, wereldkampioen heeft ster minder

Krijgen we drie jaar na Philippe Gilbert opnieuw een Belg op het podium? Daarvoor kijken we in de eerste plaats naar Wout van Aert, en ook richting Oliver Naesen, Sep Vanmarcke, Yves Lampaert, Dylan Teuns en last but not least, de Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Jasper Stuyven.

Na Gent-Wevelgem is er maar één favoriet: Wout van Aert, de beste man van afgelopen zondag die zich in Flanders Fields liet vangen en maar een achtste plaats kocht voor al zijn inspanningen. De man van dit coronaseizoen start zijn derde Ronde van Vlaanderen. Twee jaar geleden debuteerde hij met een negende plaats, vorig jaar werd hij veertiende maar zat in het groepje dat sprintte voor de derde plek.

Met Ronde-debutant Julian Alaphilippe, eeuwige rivaal Mathieu van der Poel en de winnaar van Gent-Wevelgem, Mads Pedersen, heeft hij op papier drie zware concurrenten die we net iets minder favoriet vinden dan de winnaar van de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, twee Tourritten en houder van het zilver op het WK tijdrijden en op de weg in Imola.

De sleutelmomenten: laatste lus Oude Kwaremont en Paterberg

De sleutelmomenten van de Ronde? Dat is een moeilijke vraag. Vooral de laatste dertig kilometer zijn er mogelijkheden zat om het verschil te maken. Dan krijgt het peloton nog de Steenbeekdries (204 km), de Taaienberg (207 km), de Kruisberg (via de Oudestraat, 217 km) en de laatste lus Oude Kwaremont (227 km) plus Paterberg (230 km) te verwerken. De combinatie Kruisberg-Hotond was de jongste jaren dikwijls een kreukzone.

Wie na de laatste lus Oude Kwaremont-Paterberg voorin zit, mag beginnen dromen van winst in de Ronde van Vlaanderen, maar tussen droom en werkelijkheid liggen veertien enerverende kilometers die – vraag het de afwezige Sagan maar of Niki Terpstra – aan het einde het gevoel geven dat ze eindeloos lang zijn.

Zo was het vorig jaar: Bettiol met de solo van zijn leven

Alberto Bettiol was dé grote surprise van de 103de Ronde van Vlaanderen. Voor de toen 25-jarige Toscaan was het zijn allereerste profzege ooit. De Italiaan van EF Education First vlamde weg in de laatste lus weg op de kasseien van de Oude Kwaremont en snelde in zijn dooie eentje naar Oudenaarde, waar hij zijn bril afzette om zijn gezicht herkenbaar te maken. Met Kasper Asgreen van Deceuninck – Quick-Step liep een ook al voor de buitenwereld onbekend Deens talent afgescheiden als tweede binnen.

Ex-winnaar Alexander Kristoff van UAE Emirates, die een week eerder Gent-Wevelgem in Flanders Fields had gewonnen, werd op 17 seconden van Bettiol derde in de groepssprint, vóór Mathieu van der Poel. De Nederlander reed in zijn allereerste Ronde van Vlaanderen een dijk van een wedstrijd. Hij viel stomweg in de aanloop naar de tweede doortocht op de Oude Kwaremont en kwam in no time opnieuw aansluiten en animeerde mee een Ronde van Vlaanderen waarin Oliver Naesen met een zevende plaats eerste Belg werd. Tiesj Benoot finishte negende en de dit keer forfait geven Greg Van Avermaet eindigde als tiende.

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws