©  EPA-EFE

Wout van Aert toont zich groot in het verlies: “Mathieu was net dat tikkeltje sterker”

Het scheelde een paar centimeter, maar Wout van Aert moest in de Ronde nipt de duimen leggen voor Mathieu van der Poel. “Ik had in de sprint iets vroeger moeten aangaan. Maar Mathieu was gewoon net dat tikkeltje sterker.

Werner Bourlez

LEES OOK. Mathieu van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na bloedstollende tweestrijd met Wout van Aert

Winst in de Ronde van Vlaanderen: het zou de kers op de taart geweest zijn voor het superseizoen van Wout van Aert. Hij won al Strade Bianche, Milaan-Sanremo, een rit in het Critérium du Dauphiné en twee ritten in de Tour en pakte twee keer zilver op het WK in Imola, in zowel tijd- als wegrit. Maar in de Ronde verloor hij in een spurt met twee nipt van zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel. “Simpel, hij was net dat tikkeltje sterker”, reageerde Van Aert. “Ik wou als eerste aangaan, vanuit het wiel, maar heb iets te lang gewacht. Ik heb meer lengte in mijn spurt, maar heb dit te weinig benut. Jammer, hier zal ik vannacht veel van wakker liggen.”

Van Aert kwam in de aanloop naar de Kortekeer ten val. “Dat was uiteraard niet ideaal, ik heb iets te lang alleen gereden in de achtervolging. Er was vooraal een remmanoeuvre en ik kon niet snel genoeg remmen waardoor ik in de koffer doek van een renner van Ineos. Ik was daarna het goede gevoel wat kwijt, moest in het gewring mijn plaats terugwinnen. Maar uiteindelijk hield ik er niks aan over en kon ik de finale rijden.”

Wie ook ten val kwam was Julian Alaphilippe, toen die samen met Van Aert en Van der Poel op kop reed. De wereldkampioen reed tegen een jurylid op de motor. “Ik reed er langs, maar het is logisch dat ik zo lang mogelijke in die slipstream probeerde te blijven. Als Julian daardoor valt, wil ik mij excuseren, maar ik denk dat hij net even onoplettend was. Jammer voor hem, anders waren we zeker met drie gebleven. Het zou wel een andere koers zijn geworden, iets tactischer. Nu was het snel duidelijk dat Mathieu en ik samen naar Oudenaarde gingen rijden. Dat was het beste, want we hadden door dat we elkaar er niet zouden afrijden op de Oude Kwaremont of Paterberg.”

Het duo werkte goed samen. Vorige week in Gent-Wevelgem vond Van Aert dat Van der Poel meer reed om hem te doen verliezen dan zelf te winnen. Waarna de Nederlander gepikeerd reageerde. “We hebben nu tijdens de koers veel gebabbeld hoor”, lachte Van Aert. “We hebben alle krantenartikels van deze week doorgenomen. Neen, ernstig: we hebben ons gefocust op de koers en goed samengewerkt.”

 ©  Photo News

Fenomenaal seizoen

Geen zege in de Ronde dus voor Van Aert, maar zijn seizoen blijft fenomenaal. “Ja, dat gevoel moet ook snel de bovenhand nemen. Na de Tour en het WK heb ik hard gewerkt om de vorm te blijven doortrekken en dat is toch knap. Ik ben fier dat ik nu nog even goed ben als in de Strade Bianche en het begin van de competitiehervatting. Alleen is het jammer dat Parijs-Roubaix niet doorgaat. Ik had het mentaal moeilijk toen de afgelasting officieel werd. Dit is samen met de Ronde de mooiste koers die er is, hier had ik voor getraind.”

En nu? Even Vakantie. “Ik ga twee weken niet fietsen en ook wat genieten van de zwangerschap van Sarah. Want ze zeggen toch dat dit het mooiste van de wereld is? Ik zal november nodig hebben om mij voor te bereiden op het veldritseizoen. Wanneer ik hervat, dat zien we dan wel.”

Na de obligate persontmoetingen trok Van Aert naar het frietkot. “Amen”, klonk het geheel terecht.

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws