© TDK

Bestuurder die inreed op betoging in Puurs vrijgelaten, nieuwe manifestatie ondanks verbod

De 20-jarige chauffeur die vrijdagavond met een auto zou zijn ingereden op een betoging van Vlaams-nationalisten in Puurs, is door de onderzoeksrechter vrijgelaten. “Het onderzoek heeft geen ernstige aanwijzingen aan het licht gebracht, waaruit zou moeten blijken dat de verdachte doelbewust op de betogers zou zijn ingereden”, zegt het Antwerpse parket. Een groep van een honderdtal Vlaams-nationalisten hield zondag opnieuw een optocht, ondanks een verbod.

Zaterdagochtend waren ook al de twee passagiers uit de auto vrijgelaten. Het incident gebeurde vrijdagavond toen 300 manifestanten door Puurs stapten. De betoging was een steunbetuiging aan een 15-jarige jongen die afgelopen zondag door allochtone jongeren werd ingesloten, vernederd en geslagen.

De wagen reed vrijdagavond in op betogers. 

De wagen reed vrijdagavond in op betogers. ©  jhs

De betoging raakte verstoord omdat een auto aan hoge snelheid door de Stationsstraat reed, waar de betogers op dat moment net passeerden. Niemand raakte gewond, maar de betogers meenden dat het een bewuste aanval op hen was.

De drie jongeren, allemaal van allochtone afkomst, werden opgepakt. Volgens de drie hadden ze nooit de bedoeling om op de betoging in te rijden. Ze zouden op angst op de vlucht zijn geslagen, toen enkele betogers hen opmerkten en aanvielen.

LEES OOK. Advocaat van mannen die op betoging inreden: “Ze werden aangevallen en moesten vluchten voor hun leven”

Nieuwe optocht ondanks verbod

Twee dagen na de optocht van Vlaams-nationalisten in het centrum van Puurs zakten opnieuw ongeveer driehonderd mensen af naar de Klein-Brabantse gemeente. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) had de toelating voor het evenement nochtans ingetrokken na het voorval van vrijdagavond.

“Ik heb besloten om het evenement niet te annuleren”, reageerde organisator Patrick Van Peteghem. “Uiteindelijk is hier vorige week een jongen zwaar aangepakt en was het belangrijk om een signaal te geven dat pesten en zinloos geweld niet door de beugel kunnen.”

Ook nu waren er vooral Vlaams-nationalisten aanwezig. Na enkele speeches – onder meer van de moeder van de 15-jarige Beau – startte een optocht in het centrum van Puurs. Er werden wat slogans gescandeerd maar incidenten bleven uit. De politie was ook massaal aanwezig.

Een andere groep mensen had dan weer vredelievende boodschappen neergeschreven op de straatstenen: ‘Kom in vrede’, ‘Make Love no War’, ‘Geen Geweld’, ‘Iedereen telt’, ‘Liefde voor iedereen’, ‘Zonder haat-gemeente’ en ‘zenakalm’.

LEES OOK. Gezin krijgt tientallen amokmakers voor de deur omdat iemand (foutief) adres op sociale media gooit

 

 ©  Walter Saenen

 

 ©  TDK

 TDK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio