©  BELGA

 ©  Photo News

 ©  BELGA

 ©  Photo News

 ©  Photo News

1 / 5

Mathieu van der Poel wint Ronde van Vlaanderen na bloedstollende tweestrijd met Wout van Aert

Mathieu van der Poel heeft de 104e Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven na een episch duel met zijn eeuwige rivaal Wout van Aert. De Nederlander klopte onze landgenoot in een millimetersprint in Oudenaarde. Wereldkampioen Julian Alaphilippe zat mee in de beslissende vlucht, maar viel op 35 kilometer letterlijk weg na een botsing met een motard. Alexander Kristoff won de spurt om de derde plaats.

Hoe kwam de zege tot stand?

Zes renners tekenden voor de traditionele vlucht, met daarbij drie Belgen: Gijs Van Hoecke (CCC), Dimitri Peyskens (Bingoal – Wallonie-Bruxelles) en Fabio Van den Bossche (Sport Vlaanderen-Baloise). De anderen: de Oostenrijker Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe), de Italiaan Samuele Battistella (NTT) en de Nederlander Danny van Poppel (Circus-Wanty-Gobert).

In de achtergrond luidde een versnelling van Yves Lampaert op de Wolvenberg en Holleweg de vroege finale in. Het viel daarna niet meer stil, onder meer ook door toedoen van Jasper De Buyst (Lotto Soudal). Op de Kanarieberg reden Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar naar achtervolger Max Walscheid maar het peloton, al flink uitgedund, kwam terug. Op de eerste doortocht van de Paterberg werden de vroege vluchters, waaruit Peyskens letterlijk al was weggevallen, gegrepen.

Op de Koppenberg ontbond Julian Alaphilippe zijn duivels. Samen met Anthony Turgis reed hij weg. Zeven renners maakten eerste de aansluiting: Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Oliver Naesen, Alberto Bettiol, Dylan van Baarle, Jasper Stuyven en Arjen Livyns. Tiesj Benoot reed er in één ruk naartoe, maar ook anderen konden aansluiten. Met 27 gingen ze de laatste 40 km in.

Op de Steenbeekdries demarreerde de wereldkampioen een tweede keer: alleen Van der Poel kon mee, maar Wout van Aert reed op de Taaienberg naar het duo. Ook Alberto Bettiol en Valentin Madous probeerden de oversteek te maken maar Asgreen en Lampaert stopten prima af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De drie waren weg, maar Alaphilippe knalde op weg naar de Kruisberg tegen een jurylid op de motor, die afremde om de renners te laten passeren. Exit de wereldkampioen, die niet meer verder kon. Van Aert en Van der Poel bouwden hun voorsprong steeds verder uit. Op de laatste keer Oude Kwaremont en de Paterberg bleven ze bij elkaar: een spurt in Oudenaarde zou beslissen. Daarin was Van der Poel een zucht sneller dan Van Aert. Alexander Kristoff won de spurt voor de derde plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de Belgen?

Beste Belg in koers na Van Aert was Oliver Naesen, die net niet meekon met het trio maar op de laatste keer Oude Kwaremont wel wegreed bij de achtervolgers. Na de Paterberg werd hij echter gegrepen. Hij spurtte zich in Oudenaarde naar de zevende plaats. Yves Lampaert werd vijfde, de verrassende Dimitri Claeys zesde.

Tiesj Benoot was de met de tiende plaats de vijfde Belg in de top tien. Hij bleef na de Valkenberg net overeind nadat Jasper Stuyven in een bocht onderuit schoof, maar kon terug aansluiten.

Tegenvaller was Tim Wellens: hij lag halfweg koers samen met Wout van Aert tegen de grond, kwam snel terug maar speelde nooit een rol van betekenis. Sep Vanmarcke kende ook opnieuw pech: na de Kanarieberg, op weg naar de Hotond, kwam hij ten val. Toch keerde hij terug en reed nog een mooie finale achter de koplopers.

Verder nog iets dat u moet weten?

Trek-Segafredo nam de koers al snel in handen in de achtervolging op de vroege vluchters maar in de finale was er geen spoor meer van kopman Mads Pedersen. Ook schaduwkopman Jasper Stuyven, die ten val kwam, moest in de finale passen. Van de andere favorieten was ook de Zwitser Stefan Küng niet op de afspraak.

Opmerkelijk: het peloton moest in Etikhove, op 109 km van de finish, even halt houden voor een gesloten overweg. Na de zes vluchters kon Edvald Boasson Hagen, die versnelde op de Kortekeer, nog net passeren. Maar het tijdverlies bleef beperkt.

De zege van Mathieu van der Poel komt er 37 jaar na die van zijn vader Adrie. Die versloeg in 1986 Sean Kelly in de spurt.

Top-tien

1. Mathieu van der Poel (AFC)

2. Wout van Aert (TJV)

3. Alexander Kristoff (UAD)

4. Anthony Turgis (TDE)

5. Yves Lampaert (DQT)

6. Dimitri Claeys (COF)

7. Oliver Naesen (ALM)

8. Dylan van Baarle (IGD)

9. John Degenkolb (LTS)

10. Tiesj Benoot (SUN)

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws