©  Kris Van Exel

Wouter Vandenhaute: “Flanders Classics gaat niet failliet”

Wouter Vandenhaute is de baas van Flanders Classics, het bedrijf dat de Ronde van Vlaanderen organiseert. Hij betreurt enorm dat er geen volk zal zijn maar ziet een lichtpunt omdat de Ronde toch doorgaat.

Ludo Vandewalle

“Ik was woensdag op de Scheldeprijs”, aldus Vandenhaute. “Normaal gezien is dat een volksfeest in de dorpskern van Schoten. Nu was daar niemand. Daar zijn dan coureurs aan het rondrijden. Zonder publiek. Het is onwezenlijk. Dat is niet de bedoeling, je wil ook die livebeleving. Dat gezegd zijnde, ben ik wel blij dat topsport kan doorgaan. Voor veel mensen is het in deze coronatijden brood en spelen. Iedereen wordt opgeroepen om in zijn kot te blijven. Wel, zondag gaan ze kunnen genieten op tv van de Ronde van Vlaanderen. Dat geldt ook voor het voetbal. Het is niet prettig om in lege stadions te spelen. Maar toch beter in lege stadions spelen dan niet spelen. Dat gevoel heb ik ook bij de Ronde van Vlaanderen. Ik ben blij dat het in deze omstandigheden kan doorgaan maar triest dat het zonder publiek moet.”

Het kan niet anders of de afwezigheid van publiek en VIP-arrangementen heeft een financiële impact op Flanders Classics?

“Laten we zeggen dat het financieel niet het leukste jaar van Flanders Classics is. Maar we proberen zoals elk ander bedrijf op een goede manier deze coronacrisis door te komen. Maar eerlijk: op het moment dat de hele wereld stilstaat, dat mensen sterven, dat ziekenhuizen overspoeld worden, dat er enorme problemen zijn in de woonzorgcentra,… allemaal schrijnende taferelen, is dat financiële niet de topprioriteit. We hebben met Flanders Classics vooral geprobeerd die koersen te laten doorgaan. Dat financiële komt dan pas achteraan in de prioriteiten. Flanders Classics is een klein bedrijfje maar we hebben altijd ons bedrijf gezond te runnen en zorgden voor een buffer voor financieel moeilijke tijden. Maar een feest is het jaar 2020 niet.”

Is er al duidelijkheid over volgend jaar?

“Laten we nu vooral proberen zondag tot een goed einde te brengen. Maar je hebt gelijk: als we aan VIP-formules voor 2021 denken, zullen het andere creatieve formules moeten bedenken. En het inkomstenmodel van wielrennen is al moeilijk. Maar voor mij is het een passie. Flanders Classics gaat niet failliet hoor.”

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws