©  Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Merit Capital herschikt raad van bestuur na ontdekking valse documenten

Bij het Antwerpse beurshuis Merit Capital wordt de raad van bestuur herschikt na de ontdekking van valse documenten. Dat bericht de krant De Tijd en wordt in een persbericht bevestigd door het beurshuis zelf. Dat is ook een intern onderzoek gestart naar de herkomst van die documenten, klinkt het.

Alle drie de vertegenwoordigers van de meerderheidsaandeelhouder Duet, met name voorzitter Henry Gabay, co-CEO Paul Reynolds en financieel directeur Amit Haria, stappen op. CEO Jan De Conick blijft aan het roer. Via interne promotie zal zijn directieteam verder versterkt worden, klinkt het. Voorlopig komt het zwaartepunt binnen de raad van bestuur bij de onafhankelijke bestuurders te liggen, maar de nieuwe samenstelling ligt ter goedkeuring voor bij de Nationale Bank.

“De wijzigingen komen er om het vertrouwen te herstellen en een onafhankelijk intern onderzoek mogelijk te maken,” zegt De Coninck in het persbericht. “We willen absoluut elke schijn van belangenvermenging vermijden. We zijn vastberaden om te achterhalen waarom Merit Capital opduikt in de jaarrekeningen van H2O (een hefboomfonds uit Londen, red.), zonder dat onze raad van bestuur daarvan op de hoogte was. Dat willen we tot op het bot onderzoeken.”

Hij wijst erop dat met het Londense hefboomfonds geen overeenkomst is afgesloten en er ook geen transacties zijn geweest. “Nu dook via H2O een document op dat de raad van bestuur nooit eerder heeft gezien en dus ook nooit heeft goedgekeurd. Dat document is geen geldige overeenkomst (...) We hebben een advocatenkantoor in de arm genomen om gelijktijdig met ons interne onderzoek ook juridische stappen te ondernemen.”

Het hele verhaal heeft geen gevolgen voor de klantenportefeuille, luidt het nog. Merit Capital beheert ongeveer 1,5 miljard euro voor Belgische klanten. Belga

Nu in het nieuws