rr

Wagen rijdt met hoge snelheid in op Vlaams-nationalistische betogers in Puurs

Vrijdagavond is een auto ingereden op een optocht van Vlaams-nationalisten in het centrum van Puurs. Die waren samengekomen om stil te staan bij de vechtpartij, waarbij vorig weekend een 15-jarige jongen werd aangepakt door groepje jongeren, te herdenken. Als bij wonder raakte er niemand zwaargewond. Drie verdachten zijn opgepakt. Ze filmden hun dolle rit door de menigte zelf, is te zien op bovenstaande beelden.

LEES OOK. Meerderjarige betrokken bij vechtpartij met 15-jarige in Puurs blijft aangehouden

Ongeveer driehonderd mensen zakten vrijdagavond af naar Puurs voor een manifestatie van het Vlaams Front. Ze kwamen samen aan de bibliotheek. Daar werd vorige zondagnamiddag een 15-jarige jongeman uit Puurs ingesloten, vernederd en geslagen door een zestal amokmakers. De feiten werden gefilmd en gingen viraal op sociale media.

Er werd een korte speech gehouden om de feiten te veroordelen en om te protesteren tegen straffeloosheid. Nadien werden er slogans geroepen als “Islamieten parasieten” en “Linkse ratten rol uw matten”. Er werden ook bommetjes gegooid, maar problemen bleven aanvankelijk uit.

Gedoofde lichten

Toen een groep manifestanten een optocht ging maken richting station, liep het wel uit de hand. In de Schuttershofstraat, een klein straatje in het centrum, werd een auto opgemerkt waarin drie allochtonen zaten. Er ontstond een woordenwisseling en plots gaf de chauffeur van de wagen plankgas. “De wagen kwam met gedoofde lichten in de Stationsstraat gedraaid, waar nog meer dan tweehonderd mensen stonden. De chauffeur gaf gas bij en als bij wonder raakte niemand zwaargewond”, reageert een man die alles zag gebeuren. Uiteindelijk bleek één persoon lichtgewond te zijn geraakt.

Uiteindelijk bleek één persoon lichtgewond te zijn geraakt. © Joris Herregods

De wagen en inzittenden konden even ontkomen maar werden korte tijd later door de politie aangetroffen. Ondertussen meende een aantal mensen te weten waar de eigenaar van de wagen woonde. Een groepje betogers liep richting de straat, maar uiteindelijk kon de politie iedereen terugdrijven. Achteraf bleek het adres dat circuleerde evenwel fout te zijn.

De drie inzittenden werden door de politie opgepakt en werden vrijdagnacht nog ondervraagd. Het is nu aan het parket om te bepalen wat er met de drie moet gebeuren. Mogelijk komt er daarover zaterdag in de late namiddag meer duidelijkheid. De drie filmden hun dolle rit ook, het filmpje gaat intussen viraal op sociale media.

Burgemeester reageert

De burgemeester van Puurs-Sint-Amands, Koen Van den Heuvel, reageert boos op het voorval van vrijdagavond. “Er was geen toelating voor deze manifestatie. De coronamaatregelen werden met de voeten getreden. Iedereen stond op mekaar gepropt. Ik veroordeel het incident met de auto ook. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Het is nu aan justitie om het onderzoek te voeren”, reageerde hij vrijdagavond.

Aanhouding bevestigd

Eerder vrijdag had de raadkamer de aanhouding van de meerderjarige verdachte van de vechtpartij met de 15-jarige jongen bevestigd. De man zit momenteel nog in de gevangenis maar zal eerstdaags een enkelband krijgen om zijn voorhechtenis thuis uit te zitten.

 ©  Joris Herregods

tdk

Nu in het nieuws