©  Paul Zinken/dpa-Zentralbild/dpa

Beep, nieuw taxibedrijf in Antwerpen

Antwerpen -

Antwerpen heeft er met Beep een taxibedrijf bij. Reserveren gebeurt met een applicatie en de ritten vinden plaats volgens een op voorhand vastgelegd tarief. Op dit moment rijdt een tiental wagens rond. “Op lange termijn moeten dat er meer dan honderd worden”, zegt medeoprichter Steve Van Avermaet.

Greg Van Roosbroeck

U betaalt op het einde van de rit dus niets meer dan de op voorhand vastgelegde prijs, ook al staat de wagen een uur in de file of moet hij een aantal kilometer omrijden door een omleiding. Het is een systeem dat wat doet denken aan dat van Uber. Ook dat taxiplatform maakt een schatting van de prijs voordat de klant zijn rit bevestigt.

“Nog voor de klant toezegt, berekent de app hoeveel de rit gaat kosten”, zegt medeoprichter Steve Van Avermaet. “Hij houdt rekening met de verkeersomstandigheden en andere tijdsfactoren, maar tikt dus niet aan wanneer de klant door files of dergelijke langer in de wagen zit. Wij garanderen dat onze ritten in 80% van de gevallen goedkoper zijn dan die van de concurrentie.”

Meerjarenplan

Beep werkt met zelfstandige chauffeurs die rijden met een eigen wagen. Een magneet met logo op de wagen moet de taxichauffeur van het Antwerpse bedrijf herkenbaar maken. Sinds vrijdag rijdt een tiental exemplaren rond. “Maar we kunnen meteen opschalen als het drukker wordt”, zegt Van Avermaet. “En we hebben een meerjarenplan. Op termijn moeten tussen de honderd en honderdvijftig auto’s rondrijden.”

Op 1 januari heeft de Vlaamse overheid de taxisector geliberaliseerd, waardoor meer spelers voor personenvervoer kunnen zorgen. De Antwerpse Provinciale Taxi Unie (APTU) wenst Beep veel succes. “We wisten dat de liberalisering van de markt voor extra spelers zou zorgen”, zegt voorzitter Koen Van Oorschot, tevens zaakvoerder van taxibedrijf Antwerp Tax. “Ik weet alleen niet of het uitschakelen van de wachttijd, de tijd in files en omleidingen, wel rendabel is. In het buitenland zijn verschillende taxibedrijven daar reeds van teruggekomen.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio