Het verkeer op de E19 en de N16 bezorgt de inwoners van Battel heel wat geluidsoverlast. 

Het verkeer op de E19 en de N16 bezorgt de inwoners van Battel heel wat geluidsoverlast. © ddl

Vlaams parlementslid pleit voor studie naar geluidsoverlast in Battel

Mechelen -

Vlaams parlementslid Freya Perdaens pleit voor een uitgebreide akoestische studie naar geluidsoverlast in Battel (Mechelen). De bewoners klagen al langer over de hinder die de E19 en de N16 veroorzaken. Voorlopig staan er nog geen concrete maatregelen op til.

Perdaens (N-VA), die ook gemeenteraadslid is in Mechelen, vroeg bij Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) naar oplossingen voor de situatie in Battel. Twee groepen, Team Battel en Klimaan Mechelen, kaarten het probleem van geluids- en milieuoverlast al een tijdje aan. Op de E19 passeren dagelijks 125.000 voertuigen, op de N16 zo’n 30.000.

“De metingen die beschikbaar zijn op Geopunt.be, overtreffen de normen die Vlaanderen hanteert en die werden gebruikt bij de aanleg van geluidsmuren op andere plaatsen langs de R6. Daarom vroeg ik de minister naar maatregelen”, vertelt Freya Perdaens. Minister Peeters gaf aan dat er stille wegverharding kwam, maar van geluidsmuren of een snelheidsvermindering is er geen sprake.

Akoestische studie

Door de breedte van de autosnelweg en het complexe karakter van het op- en afrittencomplex Mechelen-Noord zou het plaatsen van geluidwerende constructies volgens de Vlaamse overheid niet effectief zijn. “Hoe breder de geluidsbron, hoe minder effectief geluidsschermen. De impact van een snelheidsvermindering op het geluidsniveau is immers vaak kleiner dan wat men zou verwachten”, klinkt het bij Peeters. Een uitgebreide akoestische studie is nog niet gebeurd. ”Ik pleit er voor om deze toch uit te voeren en met het resultaat daarvan te bekijken welke bijkomende maatregelen nodig zijn om het geluid te weren”, stelt Perdaens. (svh)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio